Panteistisk solipsisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Panteistisk solipsisme er et begrep som ble lansert av sciencefictionforfatteren Robert A. Heinlein. Ordet er sammensatt av pan («flere»), teos (gr. «gud») og «solipsisme» (av lat. sol «alene» og ipsis «selv»).

Ut fra bøkene er det en måte å beskrive at mennesket befinner seg i ett av flere potensielle universer, der enhver begivenhet kan skje eller ikke skje, og alle guder regjerer i hvert sitt sett av himler og verdener. I noen av bøkene er der en mekanisme som kan styre en reise gjennom multiversene. Det betyr i praksis at reiser i tid er mulig. Tidspoliti blir nødvendig for å forsvare de nøkkelbegivenheter som skaper den tidslinjen en selv eksisterer i.

Temaet ligger under i flere bøker. Forfatteren tar det helt ut i romanen «The number of the Beast» hvor professor Jacob Burroughs har konstruert en liten dings som kan bevege gjenstander til et valgt punkt i et «seks-dimensjonalt ikke-Newtonsk kontinuum». Oppfølgeren av temaet med multiversum med flere himler, Valhall, Nirvana og tilsvarende guddommer, er «JOB A Comedy of Justice». Bøkene er ikke utgitt på norsk, men finnes både i amerikansk og engelsk utgave.

Litteratur[rediger | rediger kilde]