Panoptikon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Panoptikon, planskisse av Jeremy Bentham, 1791
Fengselet Presidio Modelo, Cuba
I en av fengselsbygningene i Presidio Modelo

Panoptikon (av gresk pan «all» og optikos «[som angår] syn») er i utgangspunktet en type fengsler bygd etter en designidé av den britiske filosofen Jeremy Bentham fra slutten av 1700-tallet. Designet består av en rund bygning som er inndelt i kakestykkelignende celler med gitterdør. Midt i bygningen står et tårn hvorfra man kan overvåke alle fanger uten at de selv kan fastslå om de blir overvåket eller ikke. Dette skaper derfor i følge Bentham «en følelse av en usynlig allvitenhet».[1]

I sin rendyrkede, benthamianske, form, finnes det ikke mange fengsler der dette fullstendige celleinnsynet fra ett sentralpunkt er mulig. Nærmest kommer Presidio ModeloCuba. Etter CCTV-overvåkning (video) ble mulig, er det uansett ikke bygningsarkitekturen, men lovene og fengselsmyndighetenes vilje og ressurser, som ivaretar et slikt eventuelt ønske.

Arkitekttegning fra 1880 for fengsel med sentralpunkt for korridorovervåkning (Singapore)

En tillempet utføring av panoptikonideen gjaldt for de fengsler der man fra sentralpunktet riktignok ikke har innsyn i selve cellene (hvis gitterdør), men enhver cellekorridor kan overvåkes. Da er utformingen gjerne at cellefløyene - gjerne fleretasjes - er organisert stjerneformet. Denne utformingen finner man også i Botsfengselet i Oslo, som stod ferdig i 1851. Her skyldes impulsene fra medisinprofessor Frederik Holst (1791–1871). Holst foretok omfattende utenlandsreiser for å studere fengsels- og sykehusvesen. Både for sinnssykeasyl og fengsler anbefalte han en panoptisk arkitektur. Utviklingen innen psykiatrien førte til at ideene der var blitt gammeldagse før de ble virkelighet, men Botsfengselet ble panoptisk.

Fengsler med (en form for) panoptisk innsyn til cellene[rediger | rediger kilde]

Fengsler med panoptisk fløyarrangement[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Silke Berit Lang: «The Impact of Video Systems on Architecture», Swiss Federal Institute of Technology, 2004.