Wandsworthfengselet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wandsworthfengselet
HM Wandsworth.jpg
Beliggenhet
Drift

Wandsworthfengselet
51°27′01″N 0°10′40″V
Wandsworth Prison - geograph.org.uk - 1030498.jpg

Wandsworthfengselet i London er (2014) Storbritannias nest største fengsel. Det ligger i London Borough of Wandsworth og har en kapasitet på 1416 straffedømte. Bare Liverpool har et større fengsel.

Surrey House of Correction, som det først het, ble åpnet i november 1851. Bygningen ble anlagt etter panoptikonprinsippet, ved det at alle korridorene lar seg observere fra ett sentralt kontrollpunkt.

Fengselet hat to bygningskompleker. I Heathfield Centre, hovedfengselet, er alle fangeceller i fem fire-etasjers fløyer. Det mindre Onslow Centre har tre fløyer, og har kapasitet for 300 fanger. Der er for det meste seksualforbrytere, i den såkalte Vulnerable prisoners unit.

Mellom 1878 og 1961 ble 135 dødsstraffer eksekvert i fengselet. Blant de fanger som ble henrettet ved hengning var:

(etter henrettelsesår)

Wandsworths siste henrettelse fant sted 8. deptember 1961. Den dømte var dobbeltmorderen Hendrick Neimasz.

Postraneren Ronald Biggs (en av forøverne av det store togrøveriet i 1963) og tre andre klarte i 1965 å rømme fra fengselet.

Selv etter Storbritannias avskaffelse av sivil dødsstraff for kriminelle handlinger beholdt Wandsworth en funksjonsdyktig galge. Først da landet i oktober 1998 avskaffet dødsstraff også for den militære rettssfære, ble den demontert. Galgerommet ble omgjort til et spiserom for ansatte.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]