Pan & scan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

«Pan & scan» er en teknikk ved siden av letterbox som benyttes for å redusere bredden på bredformatsfilmer og beholde bildets korrekte proporsjoner slik at de passer i bilderuten på et fjernsyn med sideforhold 4:3.

I stedet for å legge på en sort strek over og under bildet blir filmen beskåret til å passe formatet på tv-en. Dette fører til at en stor del av informasjonen i bildekomposisjonen går tapt, noe som igjen har ført til debatt bland regissører om denne teknikken bør brukes.

Bildet i widescreen- og cinemascope-filmer er fra 1,66 til 2,35 ganger bredere enn det er høyt, mens et vanlig fjernsyn er bare 1,33:1 (bredde/høyde). Dette løses i «pan & scan»-prosessen ved at kantene på bildet kappes av, slik at opptil 45 % av informasjonen forsvinner.

En del regissører føler at dette ødelegger deres visjon og bildekomposisjon, og Sydney Pollack saksøkte i 1997 dansk fjernsyn fordi de hadde vist en slurvete «pan & scan»-versjon av hans film Tre dager for Condor. Retten fant at selskapet hadde «lemlestet» filmen og undergravd hans arbeidsintegritet, men Pollack tapte saken på en formalitet.

Alternativt kan bildet vises i sin hele bredde med svarte felter over og under, såkalt letterbox («brevsprekk»-format).

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Video-x-generic.svgDenne filmrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.