Det keiserlige kjøkken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Palassretter)
Hopp til navigering Hopp til søk

Det keiserlige kjøkken, eller palassrettene (kinesisk: 宮廷菜, pinyin: Gongtingcai), er et av Kinas mer berømte kjøkken. Rettene, som i utgangspunktet stammet fra alle deler av landet, ble utelukkende laget for det keiserlige hoff under Qing-dynastiet. Det var også keiserlige kjøkken under tidligere regimer, men den strikte reserveringen til selve keiserhoffet var ikke bestandig så sterk.

I Den forbudte by og ellers der de keiserlige oppholdt seg var det et atskilt kjøkkenstell for keiseren og et annet for hans hustru, keiserinnen. Disse to kjøkkener hadde begge til felles at kokekunsten var særlig omhyggelig, raffinert og gjerne omstendelig, utvalget av råvarer svært kresent, og råvarene var til tider svært sjeldne og kostbare. Den visuelle presentasjon var også svært viktig, slik at rettens farge og utforming var en egen kunst.

Etter dynastiets fall i 1911 ble det spredt rundt om i Beijing av de mange da nylig oppsagte keiserlige kokkene. Senere er det mer og mer blitt å betrakte som en edlere variant av Beijingkjøkkenet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]