Peer-to-peer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «P2P»)
Et peer-to-peer basert nettverk

Peer-to-peer (også kalt P2P eller likemannsnettverk) er en måte å organisere ressursdeling på i et datanett. I motsetning til en klient-tjener formasjon der ressursen (fil, behandlingskraft, tjeneste) ligger hos en sentralt administrert serverprosess, vil ressursene i et P2P-nett ligge spredt på en eller flere lokalt administrerte klientprosesser. Ressursene som deles, er vanligvis filer, men kan også være behandlingskraft (for eksempel i et GRID-nett), overføringskapasitet og korttidslagring.

Strukturert og ustrukturert p2p[rediger | rediger kilde]

Man[hvem?] skiller mellom strukturerte og ustrukturerte likemannsnettverk [1]

Ved bruk av et ustrukturert likemanns-nettverk vil et søk på en ressurs bli kringkastet til alle nærmeste naboer. Hvis en nabo ikke har ressursen vil den sende forespørsel videre. Hvis forespørselen havner hos en nabo som har ressursen vil den sende ressursen tilbake til start. Problemet med en slik kringkasting er at ressursen som søkes etter aldri blir funnet fordi ikke alle naboer vet om hverandre. Dette kan løses med et strukturert likemanns-nettverk. Gnutella og BitTorrent er eksempler på ustrukturert P2P.

Ved bruk av et strukturert likemannsnettverk er man garantert å finne ressursen man søker etter, gitt at den fins. I et strukturert nettverk er det definert en overordnet topologi i nettverket slik at søket etter ressursen går i riktig retning. Dette kan for eksempel gjøres ved å bruke en distribuert hashtabell som styrer søket basert på prefikset av hashen. Eksempler på dette er Pastry og Tapestry.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Distributed Systems, Concepts and Design, George Coulouris et al. (2012) Pearson Education Limited, 5. utgave, s462