Overfaldet paa postaapnerens datter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Overfaldet paa postaapnerens datter
Generell informasjon
Utgivelsesår1913
Prod.landNorsk
SpråkStum (Norske mellomtitler)
Bak kamera
RegissørOttar Gladtvet
ManusforfatterOttar Gladtvet
SjeffotografOttar Gladtvet
Foran kamera
MedvirkendeSolveig Gladtvet
Prod.selskapKristiania Filmkompagni
Premiere8. mars 1913
(Kristiania Kinematograf Theater, Norge)
Eksterne lenker

Overfaldet paa postaapnerens datter (også kjent som Kampen om pengebrevet) er en norsk stumfilm fra 1913 regissert av Ottar Gladtvet. Filmen regnes for å være tapt.

Handling[rediger | rediger kilde]

Poståpneren John Munkevold har i mange år delt ut posten i sitt store distrikt. I de senere årene har han imidlertid vært plaget av gikt og derfor hans datter Ingrid ofte hente posten på stasjonen for ham. Også denne dagen blir Ingrid sendt bort og på stasjonen møter hun sin kjæreste Harry Brown, som jobber på toget. Hun får en postsekk og et brev med penger. Når hun vinker farvel mister hun brevet og en omstreifer fra Kistiania plukker det opp. Før han leverer det tilbake det leser han det som står der: «Enebak Stone Mills Co Banko 5000 kroner». Ingrid snapper brevet til seg og skynder seg hjem. Sammen med en kamerat følger omstreiferen etter Ingrid for å stjele brevet.

Ingrid kommer hjem og gir postsekken og brevet til faren. Han ser da at brevet er merket «hurtigpost» og ber derfor Ingrid om å levere den med det samme. Når omstreiferne hører dette tar de en snarvei for å kunne ta igjen Ingrid. Samtidig er Harry på vei hjem, ikke langt fra John Munkevolds hus. Når Ingrid går på veien blir hun overfalt av omstreiferne. De stjeler brevet og begir seg avsted. Harry dukker opp og forteller hva som har hendt. Harry forstår at han trenger hjelp til å stoppe ranerne og ringer politiet fra nærmeste gård.

Omstreiferne har kommet et godt stykke på vei og har slått ned i et uthus for å undersøke byttet. De innser imidlertid ikke at de har blitt forfulgt av politiet. Den ene omstreiferen tas, mens den andre unnkommer. Han skynder seg til jernbanestasjonen og rekker nøyaktig å hoppe på toget innen det avgår. Harry tar en bil og kjører etter toget mot neste stasjon. Når omstreiferen ser bilen kjøre ved siden av toget, skyter han mot den og politiet besvarer ilden. Senere finner de omstreiferen død med brevet i hånden. Politiet tar hånd om liket og Harry vender hjemover. Der blir han belønnet for sitt mot og får ta imot Ingrids og farens samtykke og velsignelse.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]