Oslo Taxi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Oslo Taxi er en drosjesentral som utfører sentralfunksjoner for drosjeeiere med løyvetilknytnig i Oslo Taxi. Oslo Taxi ble etablert i 1921 under navnet Den Kommunale Bilcentral og er i dag Skandinavias største drosjesentral. Sentralen er i dag også Norges fjerde største foretak innen persontransport målt i antall passasjerer. Foretaket transporterer årlig nesten 15 millioner passasjerer i Oslo og Akershus. Hele konsernet utgjør i dag ca. 200 ansatte og har tilknyttet ca. 2900 sjåfører (inkl. eiere) og 1388 kjøretøy.

Oppgaver og drift[rediger | rediger kilde]

Oslo Taxi har som formål å dekke behovet sentraltjenester for drosjeeiere i Oslo-området, i likhet med de fem andre drosjesentralene i Oslo. Sentralen har ansvar for organisering av taxidrift i tråd med de krav som er hjemlet i Samferdselsloven. Oslo Taxi AS eies av et andelslag bestående av ca. 1 151 selvstendig næringsdrivende med drosjeløyver. Den driver ordinær drosjetransport samt utfører faste oppdrag og kontraktskjøring av skolebarn, funksjonshemmede, rullestolbrukere, pasienter og pleietrengende til legevakt og sykehus.

I tillegg til Oslo Taxi AS inngår bussoperatøren Oslo Taxibuss AS og IT-selskapet CenCom AS i konsernet.

Oslo Taxi AS har egen kursavdeling som gjennomfører kurs for taxieiere, sjåfører og administrativt ansatte i Oslo Taxi AS. I tillegg utdanner avdelingen mer enn 150 nye sjåfører hvert år. Selskapet foretar selv kontinuerlig kvalitetskontroll for å påse at det leveres taxitjenester i tråd med høye krav innen effektivitet og trygghet.

Oslo Taxi er et samvirkelag, noe som innebærer at konsernet eies av hundrevis av drosjeeiere. Oslo Taxi AS har en funksjon som formidlingssentral, og er generelt «back-office» for den daglige driften. De individuelle sjåfører er ansatt hos sine respektive eiere, og har intet formelt ansettelsesforhold under AS'et.

Kundesenteret, som er åpent 24 timer i døgnet, 365 dager i året har som hovedoppgave mottak og effektuering av alle typer taxibestillinger.

Oslo Taxi har utviklet sitt eget trafikkdirigeringssystem – OTT. Flere drosjesentraler med totalt 4 500 drosjer i Norge er knyttet opp mot OTT. Også flere utenlandske taxisentraler har valgt OTT som leverandør av sitt trafikkdirigeringssystem, deriblant Gøteborg Taxi i Sverige og Aarhus Taxi i Danmark.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

OslostubbDenne Oslorelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.