Oskar Andersson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
OA – ”Mannen som gör vad som faller honom in” (serie 1902-1906)

Oskar Emil Andersson, signaturen OA (født 11. januar 1877 i Kungsholmen i Stockholm, død 28. november 1906 i Ekerö, Stockholms län) var en svensk vittighets- og serietegner.

OA skapte bl.a. Mannen som gör vad som faller honom in, en absurd pantomimeserie som anses å være den første svenske tegneserie, og Urhunden. I tillegg lagde han mange frittstående vitsetegninger. OA tegnet først og fremst for vittighetsbladene Söndags-Nisse og Strix 18971906. Mange av OAs vitser er overraskende gangbare selv i dag. Han hadde forøvrig en unik sans for det absurde, og flere av hans tegninger er også politiske eller filosofiske.

OA ble med årene folkesky, og de siste månedene av hans liv fikk han ofte voldsomme raseriutbrudd. Han skjøt seg 29 år gammel. Årsaken er uviss, men høsten 1906 hadde han fungert som reportasjetegner på en militærmanøver der flere av datidens nye våpen var tatt i bruk for første gang i Sverige. Synet av kraftige våpen og soldater som frøs satte dype spor i ham og var uten tvil mye av grunnen til depresjonen.

Etter OAs død ble det holdt minst fire minneutstillinger, 1916, 1920, 1931 og 1944, og til 100-årsjubileet for hans fødsel ble det gitt ut en frimerkeserie i Sverige. Hans tegninger er utgitt i bokform flere ganger, den siste i 2005.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]