Os naviculare

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Os naviculare
Os naviculare
Os naviculare i v. fot, sett forfra, fra utsiden.
Os naviculare
Os naviculare i v. fot, sett bakfra, litt fra innsiden.

Os naviculare er et ben som forekommer hos menneske og hos hest. Benet kalles også for «båtbenet», men det er også et ben i håndroten som blir kalt dette. Benet i håndroten heter skafoidbenet.

Menneske anatomi[rediger | rediger kilde]

Naviculare finnes i fotroten på medialsiden. Det vil si den siden som er nærmest midten av kroppen, eller nærmest den andre foten. Navnet kommer av konkave leddflater som nesten ligner på formen til en båt. Naviculare har ett ledd mot talus som er benet på undersiden av hengselleddet i ankelen. Naviculare har også ledd i retning mot tærne med tre ben som kalles "os cuneiforme". Mot utsiden av foten er det ledd med "os cuboideus".

Naviculare har også blitt brukt om et ben i håndrota, like ovenfor tommelen, som kan hete os scaphoideum. Dette benet er litt langt og flatt. Dersom det blir brudd i dette benet, som kan oppstå hvis tommelen plutselig dras hardt mot albuen, trengs det en spesiell stilling i gipsen for at benet skal gro riktig.

Fossa naviculare er et søkk som dannes på siden av håndleddet når tommelen strekkes ut fra de andre fingrene. Da strammes to sener som går ut i tommelen. Dette søkket kalles også «Den anatomiske snusdåse».