Orovilledemningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Orovilledemningen
OrovilleDam.jpg
LandUSA
StedButte County
MagasinLake Oroville
Byggestart1961
EierCalifornia Department of Water Resources
Tekniske data
Effekt819 megawatt

Orovilledemningen
39°32′20″N 121°29′10″V

Orovilledemningen er en demning som danner en kunstig innsjø i elven Feather River i Butte County (California) i USA. Jordfyllingsdemningen er 235 meter høy[1] og 2 317 meter lang.

Innsjøen som demmes opp er Lake Oroville på 64 km². Installert kapasitet i vannkraftproduksjonen er 780 MW som utnyttes i Edward C. Hyatt vannkraftverk. Anlegget var ferdig i 1968. Det ligger ved foten av Sierra Nevada, hvor det bidrar til å forebygge flom. Anlegget forsyner også Midt- og Sør-California med drikkevann.

Dammen har to flomløp, et hovedflomløp som er kontrollert med luker og et nødoverløp som består av et flere hundre meter bredt område der damtoppen er senket. Begge flomløpene er plassert på en sidedam adskilt fra hoveddammen av en naturlig høyde.

2017 Svikt i flomløpet[rediger | rediger kilde]

I februar 2017 ble nærmere 188 000 mennesker fra området nedenfor demningen evakuert i frykt for at deler av dammen skulle kollapse etter at det oppstod skader på begge flomløpene. Den 7. februar ble det oppdaget store erosjonsskader på det ordinære flomløpet. Grunnet en periode med mye nedbør, måtte man å benytte seg av det ødelagte hovedflomløpet og registrerte at skadene ble større. For å unngå at videre erosjon kunne true lukehuset og viktige kraftlinjer valgte man, den 10. februar, å redusere vannføringen i flomløpet slik at nivået i magasinet steg opp mot toppen av nødoverløpet. Samtidig ble trær og andre objekter fjernet og nødoverløpet ble forberedt for første gang i dammens historie. I 8-tiden (lokal tid) den 11. februar begynte vannet å renne over nødoverløpet.

Dagen etter, 12. februar, ble det klart at det var omfattende erosjon i jordskråningen nedenfor nødoverløpet og at hele sidedammen var truet. En kollaps av sidedammen ville slippe ut 9 m av magasinet. Evakuering av 188 000 innbyggere ble igangsatt og man åpnet lukene i det skadde hovedflomløpet og dermed begynte senkingen av nivået i magasinet slik at nødoverløpet ble tørrlagt. I 20-tiden (lokal tid) var nødoverløpet tørrlagt og man satte raskt i gang reparasjonsarbeider på nødoverløpet.[2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The World Almanac 2008, side 741.
  2. ^ Foster, Alice (14. februar 2017). «Oroville Dam live updates: Latest forecasts, maps, warnings and evacuations». Express.co.uk (engelsk). Besøkt 14. februar 2017. 
  3. ^ «Frykter at demning i California skal kollapse - 188.000 evakueres». VG (norsk). Besøkt 14. februar 2017.