Orkanen Harvey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Orkanen Harvey
Kategori 4-tropisk orkan (SSO)
An infrared satellite image of Hurricane Harvey, a category 2 hurricane. (35988351183).jpg
Orkanen Harvey 25. august 2017
Dannet 17. august 2017
Kraftigste
vinder
215 km/h (60 m/s) (1 minutts varighet)
Laveste lufttrykk 902 mbar (hPa; 26.65 inHg)
Døde 16 bekreftet omkommet
Skadde 14
Skader Store oversvømmelser, spesielt i Houston.
Områder
rammet
Surinam Surinam
Guyana Guyana
Barbados Barbados
Mexico Mexico
Louisiana Louisiana
Texas Texas
En del av
Den atlantiske orkansesongen 2017

Orkanen Harvey var en orkan som rammet den amerikanske delstaten Texas fredag 25. august 2017 lokal tid.

Orkanen startet omkring Barbados en ukes tid før den rammet Texas. I begynnelsen var den en tropisk storm, men etterhvert flyttet den seg mot vest og nordvest, men da den nådde Mexicogolfen fikk den mer energi på grunn av havvannets temperatur, som var høyere enn det farvann som stormen hittil hadde passert. Derved ble det til en orkan.

Før orkanens ankomst var flere tusen mennesker langs kysten blitt evakuert. Olieindustrien evakuerte dessuten sine ansatte fra plattformene i Mexicogolfen. I Texas ble delstatens nasjonalgarde innkalt.

Harvey rammet land ved Rockport nord for Corpus Christi i den sydlige del av Texas. Der fryktes stormfloder på opp til fire meters høyde og at områder kan bli ubeboelige i uke- eller månedsvis. Der var ifølge CNN ikke kommet tilsvarende advarsler siden orkanen Katrina tolv år tidligere. Ved landgangen hadde orkanen en vindstyrke på opp til 215 km/t (ca. 59 m/s), hvilket svarer til kategori fire på Saffir-Simpson-skalaen, som går til fem. Etterfølgende er orkanen nedgradert til kategori 1-orkan. I den etterfølgende uke fryktes at falle opp til en meter regn visse steder i Texas.