Orkanen Dolly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Orkanen Doly
Hurricane Dolly July 23, 2008.jpg
Orkanen Dolly før landfall
Varighet: 20. -25. juli 2008
Høyeste vindhastigheter: 155 km/h
Totale skader (i USD): $1,2 milliarder 2008-dollar
Antall omkomne: 21 direkte, 1 indirekte, 3 savnede
Berørte områder: Guatemala, Yucatán, nordlige Mexico, Texas

Orkanen Dolly var den andre orkanen og fjerde navngitte stormen i den atlantiske orkansesongen 2008. Orkanen Dolly ble dannet 20. juli 2008 og gjorde landfall to ganger, første gang over Yucatánhalvøya 21. juli som en tropisk storm og andre gang over det sørlige Texas 23. juli som en kategori 2-orkan.

Stormhistorie[rediger | rediger kilde]

Den tropiske stormen Dolly ble dannet av et kraftig tropisk uværsområde som passerte gjennom Det karibiske hav. Det gikk inn over land tidlig 21. juli ved Cancún i Mexico og drev ut i Mexicogulfen senere samme dag.

Den 22. juli ble Dolly sesongens andre orkan. Den økte stadig i styrke og nådde kategori 2-styrke tidlig 23. juli. Senere samme dag gikk den inn over land ved South Padre Island i Texas med vindhastigheter på 155 km/t og et lufttrykk på 964 mbar. Stormen gikk i oppløsning over det nordlige Mexico 25. juli.

Skader[rediger | rediger kilde]

Jordskred forårsaket av kraftig regn kostet 17 mennesker livet i Guatemala. Ytterligere 5 omkom da orkanen traff land andre gang, noe som gir et dødstall på 22. Etter at Dolly var blitt nedgradert til en tropisk storm førte den til dannelsen av minst to tornadoer som forårsaket mindre skader i området rundt San Antonio.

Til tross for at Dolly ikke forårsaket dødsfall i Texas ble det den skadeligste orkanen siden Rita i 2005, 1,2 milliarder dollar i skade, og den tredje mest kostbare i Texas' historie, bak Alicia i 1983 og Rita.

Se også[rediger | rediger kilde]