Hopp til innhold

Orkanen Andrew

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Orkanen Andrew
Kategori 5-orkan (SSO)
Orkanen Andrew 23. august 1992.
Dannet 16. august 1992
Oppløst 28. august 1992
Kraftigste
vinder
285 km/h (80 m/s) (1 minutts varighet)
Laveste lufttrykk 922 mbar (hPa; 27.24 inHg)
Døde 29 direkte dødsfall, 39 indirekte dødsfall
Kostnad 41,1 milliarder dollar (2010 USD)
Områder
rammet
Bahamas’ flagg Bahamas,

Floridas flagg Sør-Florida og
Louisianas flagg Louisiana

En del av
Den atlantiske orkansesongen 1992


Orkanen Andrew var en orkan som herja USA i 1992. Orkanen nådde kategori 5 på Saffir-Simpson-skalaen, hvilket er den høyeste kategorien. Orkaner i denne kategorien betegnes som livsfarlige og ekstremt ødeleggende. Orkanen Andrew er en av de eneste tre orkanene som er satt til kategori 5 som rammet USA. Andrew traff Sør-Florida og Louisiana med full styrke i august 1992. Fram til 2005 var orkanen Andrew den største naturkatastrofen som har truffet USA når det gjelder materielle skader. I 2005 overtok Orkanen Katrina denne tittelen med bred margin.

Orkanens bane.

Orkanhistorie[rediger | rediger kilde]

Andrew ble til i et felt med veldig kraftig tordenvær som bevegde seg vestover over Atlanterhavet. Tordenværet bygde seg opp til et tropisk lavtrykk den 16. august, dagen etter hadde den nådd storm styrke. Dermed fikk dette uværet et navn, Andrew, ifølge den oppsatte listen med tropiske orkaner i Atlanteren.

De seks første dagene skjedde det ingen ting med orkanen Andrew, men 22. august startet ting å skje fort. Dagen etter hadde orkanen nådd kategori 4, vindene var ekstremt sterk og kom opp i 60m/s (216 km/t). Andrew forårsaket store skader på Bahamasøyene, men den dempet seg noe. Fra tidligere var det allerede sendt ut orkanvarsel for sør Florida. Etter at Adrew passerte Bahamas intensiverte den seg veldig fort igjen innen Adrews øye (orkanens/syklonens sentrum) nådde den sydligste delen av Florida. Den traff land nære byen Homestead 24. august. Etter å ha passert Florida satte orkanen, noe dempet, kurs mot Lousiana. Den nådde dit som en kategori 3 orkan 28. august. Selv her forårsaket orkanen Andrew store skader.

Orkanen gjorde over 200 000 Floridabeboere hjemløse. De materielle skadene bare i Florida ble beregnet til 25 milliarder dollar (i 1992 pengeverdi). Hvis orkanens øye hadde nådd Florida litt lenger nord, hadde Miami og Fort Lauderdale havnet midt i orkanens mest intensive del. En hel amerikansk militær flybase ble total ødelagt av uværet. Det offisielle dødstallet ble på 23 menneskeliv i Florida, 4 på Bahamas og 3 i Louisiana.

Andrew ble først satt som en kategori 4-orkan, men senere ble den satt opp til kategori 5 på grunn av alle skadene den hadde gjort. Lufttrykket dens var 922 hektopascal når øyet av orkanen nådde Florida. Gjennomsnittshastigheten ble beregnet til ca. 75 m/s, 270 km/t. Etter skadene å dømme regner man med at vinden i de kraftigste vindbygene var oppimot 90 m/s, dvs over 320 km/t.

Se også[rediger | rediger kilde]