Operasjon Paraquet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vrakrestene av et helikopter som ble skutt ned over Sør-Georgia
HMS «Brilliant»

Operasjon Paraquet var kodenavnet for den britiske militæroperasjonen for gjenerobring av Sør-Georgia fra argentinsk militærkontroll i begynnelsen av Falklandskrigen i 1982. Operasjonen var vellykket og øya var tilbake under britisk herredømme 25. april 1982.

Britene igangsatte Operasjon Paraquet under ledelse av major Guy Sheridan. En stor britisk marinestyrke ble samlet på Ascension hvor de seilte sammen til Sør-Georgia. HMS «Antrim», RFA «Tidespring» og HMS «Endurance» ankom øya 20. april. Marinesoldater fra Special Boat Squadron (SBS) ble landsatt for oppklaringsoppdrag dagen etter. Neste dag krasjet to britiske helikoptre på Fortunabreen under værforhold med dårlig sikt og sterk vind. Troppene og mannskapet ble berget av «Antrim»s Wessex-helikoptre.[1] Den opprinnelige planen var at både SBS- og SAS-styrker skulle landsettes med helikoptre, men planene måtte endres etter tapet av de to helikoptrene.

23. april fikk britene inn en ubåt på sonaren. Videre operasjoner ble innstilt og RFA «Tidespring» ble sendt lengre til havs for å unngå sammenstøt. 24. april omgrupperte de britiske styrkene seg med mål å angripe ubåten. Tidlig om morgenen 25. april ble den argentinske ubåten ARA «Santa Fe» sett av et helikopter fra HMS «Antrim», som angrep ubåten med en synkemine. Ytterligere angrep ble utført av et helikopter fra HMS «Brilliant» som avfyrte en torpedo og HMS «Endurance» og HMS «Plymouth» som avfyrte flere sjømålsmissiler, hvor en sjømålsmissil traff. Ubåten fikk store skader og seilte inn til King Edward Points brygge hvor den ble forlatt.

En militærstyrke på 75 menn ble samlet sammen på HMS «Antrim» og fløyet inn til Hestesletten utenfor King Edward Point med ildstøtte fra HMS «Antrim» og HMS «Plymouth». Den argentinske garnisonen overga seg uten kamp og 137 soldater ble tatt til fange på ettermiddagen 25. april. Den lille argentinske garnisonen i Leith Harbour overga seg til HMS «Plymouth» og HMS «Endurance» neste dag.[1]

Det offisielle navnet Paraquet er en alternativ stavemåte av parakeet (parakitt), men operasjonen er kanskje bedre kjent som Operasjon Paraquat, et uoffisielt navn introdusert av troppene i Sør-Atlanteren som fryktet at operasjonen ville vise seg å bli like dødbringende som ugressmiddelet Paraquat.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «War and Conflict». South Georgia Heritage Trust. Arkivert fra originalen 13. desember 2010. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Roger Perkins (1986). Operation Paraquat: The battle for South Georgia. Picton Pub, Chippenham. ISBN 0948251131. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]