Operasjon Assured Response

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Operasjon Assured Response var en amerikansk militær operasjon i Liberia mellom 9. april og 18. juni 1996. Hensikten var å evakuere amerikanere og andre utlendinger fra urolighetene i landet, og til sammen 2444 mennesker ble reddet ut. De fleste styrkene involvert var fra Special Operations Command Europe.

Operasjonen[rediger | rediger kilde]

Ettersom den liberiske borgerkrigen brøt ut på nytt, hadde omtrent 500 mennesker søkt tilflukt ved den amerikanske ambassaden, og 20 000 i et amerikansk boligområde i nærheten.

Spesialstyrker fra det amerikanske luftforsvaret ledet operasjonen. KC-135 tankfly og C-130 Hercules transportfly ble satt i beredskap i Europa, samtidig som andre transportfly begynte leveranser av medisiner, mat, vann, drivstoff og sambandsmateriell. 9. april, mindre enn 72 timer etter beslutningen om å sette inn amerikanske styrker hadde blitt tatt, landet det første MH-53-helikopteret i operasjonsområdet.

Evakueringsruten gikk gjennom Freetown i Sierra Leone, og så med MC-130 til Dakar i Senegal. 14. april var evakueringen i hovedsak gjennomført, men andre operasjoner fortsatte til august. De evakuerte var fra 68 forskjellige nasjoner.

Kilder[rediger | rediger kilde]