Hopp til innhold

Open Vlaamse Liberalen en Democraten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Open Vlaamse Liberalen en Democraten
LandBelgia
Leder(e)Tom Ongena (4. juli 2023–)
Grunnlagt2007
ErstatterQ106241931
HovedkvarterBrussel
Antall medlemmer63 239 (2014)
IdeologiKonservativ liberalisme proeuropeisk
Politisk posisjonSentrum-høyre
Nettstedwww.openvld.be (nl)

Open Vlaamse Liberalen en Democraten («Åpne flamske liberale og demokrater», Open VLD) er et flamsk liberalt politisk parti.

Partiet la til Open til sitt navn i 2007, etter å tidligere ha vært kjent som Vlaamse Liberalen en Democraten (VLD), og før 1992 som Partij voor Vrijheid en Vooruitgang (PVV). I anledning valget i 2007 dannet VLD en valgallianse dannet sammen med andre liberale partier Vivant og Liberaal Appèl, og dette ble etter hvert til et formelt samlet parti.

Partiet blei danna i 1970 da det daværende belgiske liberale partiet blei delt i et flamsk og et franskspråklig parti, Mouvement Réformateur. Fram til da hadde de liberale kjempa for enhetsstaten.

Politisk var VLD tidlig på 1990-tallet et ideologisk frimarkedsparti, men har seinere bevega seg mot sentrum. Partiet har vært sterkt konsentrert rundt Guy Verhofstadt, som var partileder i tre perioder og statsminister i ni år. Partiet er også representert som en av de største nasjonale gruppene innenfor Alliansen av liberale og demokrater for Europa.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]