One Hour Photo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
One Hour Photo
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 13. september 2002
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde96 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiMark Romanek
ProdusentChristine Vachon
ManusforfatterMark Romanek
MusikkReinhold Heil
Johnny Klimek
Foran kamera
MedvirkendeRobin Williams
Connie Nielsen
Michael Vartan
Gary Cole
Eriq La Salle
Annen informasjon
Budsjett$12 million
Prod.selskapFox Searchlight Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

One Hour Photo er en amerikansk thrillerfilm fra 2002, skrevet og regissert av Mark Romanek. Skuespiller Robin Williams spilte hovedrollen og ble tildelt en Saturn Award for beste skuespiller for sin rolle.

Handling[rediger | rediger kilde]

Seymour Parrish (Robin Williams) arbeider i en butikk som fremkaller bilder på et kjøpesenter. Han lever et veldig ensomt liv utenfor varehuset. Hver dag gjør han sitt ytterste for at kundene hans får best mulig kvalitet på bildene sine. Arbeidet er livet hans, og han har ingenting å komme hjem til når arbeidsdagen er over. Han tilbringer kveldene sine alene i leiligheten sin, og ser på TV. Den eneste vennen hans er en hamster, som bor i et bur på soverommet hans. Hans favoritt-kunder er Yorkin-familien: ektemannen Will (Michael Vartan), kona Nina (Connie Nielsen), og sønnen deres Jake (Dylan Smith). Seymour har fremkalt bildene deres i mange år, og han har etterhvert utviklet en besettelse for denne familien. Han forguder deres tilsynelatende lykke og velstand, han memorerer alle personlige detaljer om dem, og han assosierer med denne familien mer og mer.

Seymour har i all hemmelighet fremkalt sine egne kopier av Yorkin-familiens bilder, som han fester til en vegg i leiligheten sin som en gigantisk collage. Han fantaserer om å være et medlem av familien deres, og ta del i den kjærligheten som han antar at de føler for hverandre. Seymour er ekstremt sjenert, og sosialt inkompetent. Hans forsøk på å komme nærmere familien blir avfeid. Seymour oppnår en liten forbindelse med Nina når han later som han er interessert i en bok han ser at hun kjøpte i en annen butikk på kjøpesenteret. Nina stiller Seymour noen personlige spørsmål om hans liv, og hun innser at han er en ensom mann, noe som bare sønnen Jake hadde lagt merke til tidligere. Dagen etter får Seymour sparken av sjefen Bill (Gary Cole) fordi Seymour har fremkalt langt flere bilder enn normalt. Når Seymour ser på bildene han allerede har fremkalt i leiligheten sin, oppdager han at Will har en affære. Hans idylliske oppfatning av Yorkin-familien som den «perfekte» familie blir knust.

Seymour smugler inn noen bilder av Will og elskerinnen sammen med bilder som Nina henter i foto-butikken, for å gjøre henne klar over ektemannens utroskap. Seymour hater Will fordi han har alt Seymour lengter etter, men han ser ikke ut til å sette pris på det han har. Seymour følger etter og tar bilder av Bills unge datter som hevn for å ha sparket ham. Yoshi, en ansatt i foto-bukken, ser bildene og gir dem til Bill, som fører til en politi-etterforskning mot Seymour. Samtidig som etterforskerne Van Der Zee (Eriq La Salle) og Outerbridge (Clark Gregg) oppdager Seymours besettelse, kommer Seymour seg inn i hotellrommet til Will og elskerinnen, Maya (Erin Daniels). Bevæpnet med en kniv og et fotokamera, tvinger Seymour dem til å posere naken i seksuelle posisjoner samtidig som han tar bilder. Etterpå oppdager Seymour at politiet er ved hotellet, og han prøver å unngå dem. Han kommer seg ut gjennom en nødutgang, men en alarm går av.

Van Der Zee følger etter Seymour, og Outerbridge finner Will og Maya fysisk uskadd, men dypt traumatisert etter hendelsen. Politiet pågriper Seymour i et parkeringshus i det han setter seg inn i bilen sin. Når han blir arrestert sier Seymour: «Jeg tok bare noen bilder.» I politiavhøret spør Van Der Zee hvorfor Seymour terroriserte Yorkin-familien på den måten. Seymour stiller etterforskeren flere personlige spørsmål om familien hans som etterforskeren ikke svarer på. Seymour spør etter bildene han tok på hotellet, som politiet beskriver som "beviser". Men bildene ser bare ut til å være av husholdningsgjenstander og interiør. Filmen avsluttes med et familie-bilde av Yorkin-familien slik Seymour ønsket at den skulle være, med Will med en arm rundt en smilende Seymour.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]