Ometepe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ometepe
Geografi
PlasseringNicaraguasjøen
Areal 276 km²
Høyeste punktConcepción (1 610 moh.)
Administrasjon
LandNicaraguas flagg Nicaragua
Største bosetningMoyogalpa
Demografi
BefolkningCa. 35 000
Befolkningstetthet126,8/km²
Posisjon
Kart
Ometepe
11°30′00″N 85°35′00″V

Ometepe (nahuatl: Ometepetl) er en øy i Nicaraguasjøen i Nicaragua. Den er dannet av to vulkaner som reiser seg opp fra innsjøen. De to vulkanene, Concepción og Maderas, er forbundet med et eid, som gir øya en timeglasslignende form. Ometepe har et areal på 276 km², er 31 km lang, og 5 til 10 km bred. Det gjør den til verdens største vulkanske øy i en innsjø.[1] Den har rundt 35 000 innbyggere, og de viktigste inntekstkildene er dyrehold, landbruk og turisme. Øya er også kjent for sine over 2000 år gamle steinstatuer og helleristninger.

Øyas to største landsbyer er Moyogalpa og Altagracia, som begge har båtforbindelse med fastlandet. Administrativt tilhører øya departementet Rivas, og er delt inn i to kommuner som også heter Moyogalpa og Altagracia.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet Ometepe kommer fra språket nahuatl, som også aztekerne snakket, og er en sammensetning av ordene ome «to» og tepetl «fjell, ås». Det kan derfor oversettes som «to fjell». Nahuaene ankom Ometepe fra Mexico på 800- og 900-tallet, da øya allerede var bebodd av andre.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]