Omar Karami

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Omar Karami
Født7. september 1934Rediger på Wikidata
Mandatområdet i LibanonRediger på Wikidata
Død1. januar 2015Rediger på Wikidata (80 år)
BeirutRediger på Wikidata
Far Abdul Hamid KaramiRediger på Wikidata
Søsken Rashid KaramiRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i Kairo, American University of BeirutRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, juristRediger på Wikidata
Parti Arab Liberation PartyRediger på Wikidata
Nasjonalitet LibanonRediger på Wikidata

Omar Abdul Hamid Karami (el. Karamé) (født 7. september 1934 i An Nouri nær Tripoli i Libanon, død 1. januar 2015 i Beirut[1]) var i to perioder statsminister i Libanon. Han var statsminister den første gangen fra 24. desember 1990, da Selim al-Hoss sa fra seg makten, til 13. mai 1992, da han gikk av etter massive protester da den libanesiske valutaen kollapset. Han ble igjen statsminister 21. oktober 2004, og gikk av 28. februar 2005 etter protester som følge av drapet på den forrige statsministeren, Rafic Hariri.

Liv og vieke[rediger | rediger kilde]

Karami var sønn til Abdul Hamid Karami og bror til Rashid Karami, begge libanesiske politikere. Sistnevnte ble drept i et attentat i 1987, og det var etter dette at Omar gikk inn i politikken. Han var medlem av parlamentet som representant for Tripoli fra 1991. Han var sterk tilhenger av syrisk innflytelse på landets politikk.

Etter mordet på den forrige statsministeren, Rafiq Hariri, i 2005, beskyldte opposisjonen Syria for å stå bak drapet, og krevde at Syria trakk sine militære styrker ut av Libanon, noe den den Syria-vennlige regjeringen med Karami i spissen ikke gikk med på. Enkelte av de opposisjonelle lederne gikk så langt som å beskylde Karamis regjering for å ha vært direkte innblandet i drapet.

Til tross for et forbud mot offentlige demonstrasjoner, ble det i Beirut satt i gang store demonstrasjoner mot den sittende regjeringen. Dette førte etter hvert til at Karami den 28. februar 2005 gikk ut offentlig og fortalte at han ville gå av som landets statsminister.

Ti dager etter – 10. mars – ble imidlertid Karami gjeninnsatt som statsminister av president Émile Lahoud, som ba ham opprette en ny regjering. Karami sa seg villig til dette, og oppfordret samtidig alle de andre partiene til å støtte opp omkring et nasjonalt enhetlig styre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Former Prime Minister Omar Karami dies after long illness», The Daily Star, 1. januar 2015. Lest 1. januar 2015.


Forgjenger:
 Selim al-Hoss 
Libanons statsminister
Etterfølger:
 Rashid as-Solh 
Forgjenger:
 Rafik Hariri 
Libanons statsminister
Etterfølger:
 Najib Mikati