Om mus og menn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For filmen fra 1939, se Om mus og menn (film, 1939). For filmen fra 1992, se Om mus og menn (1992)
Om mus og menn
orig. Of Mice and Men
Forfatter(e)John Steinbeck
SpråkSørstatsengelsk, Engelsk
SjangerKortroman, kortroman
Utgitt1937
ForlagPascal Covici

Om mus og menn (eng. Of Mice and Men) er en roman fra 1937 av nobelprisvinneren John Steinbeck.[1] I amerikansk språkbruk kalles den en novella, dvs. en kortroman.

Boka skildrer forholdet mellom to leiearbeidere i California under de vanskelige 1930-årene etter finanskrakket i 1929: den tilbakestående Lennie og hans venn og «verge» George. De to barndomsvennene drømmer om å tjene nok penger til å få seg et småbruk sammen. De får arbeid på en gård hvor eierens svigerdatter er en vakker kvinne som blir årsak til romanens tragedie. Lennies trang til å kjæle med noe mykt, og manglende kontroll med egen styrke, fører til at han knekker kvinnens nakke. Han blir forfulgt av en lynsjemobb, ledet av den hissige gårdbrukersønnen Curley – kvinnens ektemann, og George velger å ta livet av vennen fremfor å overlate ham til mobben.

Boken er filmatisert tre ganger, først i 1939, som TV-serie i 1981 og sist i Gary Sinises regi 1992.[2] Romanen ble dramatisert til teaterstykke allerede i 1937 og har blitt fremvist på utallige scener på mange språk. Boken ble utgitt på norsk i 1939, oversatt av Haakon Bugge Mahrt.

I USA er den noen steder blitt pensum i litteratur, mens den andre steder er sensurert eller forsøkt sensurert. Sensuren har dels vært begrunnet med vulgært språk. Mange steder har sensuren blitt opphevet, men ALA, den amerikanske bibliotekforeningen, har fremdeles romanen på sin liste over «truede bøker».[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]