Om lovene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
byste av Cicero ca 60 år gammel

Om lovene (latin: de Legibus) er en politisk-filosofisk dialog, skrevet av den romerske taleren og forfatteren Cicero, muligens kort tid før han døde 43 f.Kr. Verket er skrevet som en fiktiv dialog mellom Cicero selv, hans bror Quintus Tullius Cicero og deres felles venn Titus Pomponius Atticus. Dialogen begynner mens de tre vandrer omkring på Cicerofamiliens eiendom ved Arpino; her begynner de å diskutere hvordan lovene burde være innrettet. Cicero bruker dette som utgangspunkt for å utvikle sine tanker om naturretten og et konfliktfritt forhold mellom samfunnsklassene.

Verket har samme navn som et verk av Platon. Det er bevart tre bøker/kapitler av et ukjent antall i alt. De engelske redaktørene av en ny utgave av verket argumenterer for at det kan ha vært seks bøker, slik at verket hadde samme struktur som de re publica). I de tre foreliggende bøkene drøfter Cicero først naturretten, deretter foreslår han en reform i romersk religion som innebærer en tilbakevending til trosskikken under kong Numa Pompilius, og til sist drøfter han sitt forslag til en reform av den romerske forfatningen.[1]

Det er uklart hvorvidt verket var ment som grunnlag for reelle lovforslag. Cicero var konservativ, og hans idealbilde av det romerske samfunnet minnet om tiden før Gracchibrødrene. I verkets bok tre tar han til orde for å fjerne deler av forfatningen, for å ivareta det han så som de beste delene av det bestående, i en «forandre for å bevare»-tenkning. Ciceros politiske visjoner tapte imidlertid kampen om fremtiden; kort tid etter at verket ble skrevet, inntok Julius Cæsar Roma som enehersker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Wikisource har originaltekst relatert til denne artikkelen:
  1. ^ Marcus Tullius Cicero (2008). The republic and the laws. Oxford University Press. ISBN 0-199-54011-X.