Hopp til innhold

Olympiamuseet (Lausanne)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olympiamuseet
ArkitektPedro Ramírez Vázquez
Åpnet23. juni 1993
Årlig besøkstall160 000
Kart
Olympiamuseet
46°30′31″N 6°38′02″Ø
AdresseQuai d'Ouchy 1, 1006 Lausanne
Nettstedhttps://www.olympic.org/museum

Olympiamuseet (fransk: Musée olympique) i Lausanne, Sveits er en permanent utstilling, relatert til sport og De olympiske leker. Med mer enn 10 000 objekter er museet det største arkiv over De olympiske leker i verden[1] og en av Lausannes fremste turistmål som trekker[2] mer enn 250 000 besøkende hvert år.[3]

Olympiamuseet og Olympiaparken (en skulpturhage mellom museet og Lake Léman) ligger i Ouchy. Hovedkvarteret til [[Den internasjonale olympiske komité]] (IOC) ligger i Vidy (vest for Ouchy).

Historie[rediger | rediger kilde]

Museet ble grunnlagt 23. juni 1993 etter initiativ fra president i IOC Juan Antonio Samaranch. Den meksikanske arkitekten Pedro Ramírez Vázquez, et medlem av International Olympic Committee og Jean-Pierre Cahen, var ansvarlig for prosjektet. Museet fikk prisen Årets museum i Europa i 1995.[3]

Etter 23 måneder med renovasjon åpnet museet igjen 21. desember 2013. Mens arbeidene pågikk (2012-2013), ble en temporær utstilling satt opp i en båt. (Helvétie) fra CGN, foran Olympiaparken.

Etter renoveringen ble byggets areal økt fra 2 000 m² (i 2011) til 3 000 m² (i 2013).

Utstillingene[rediger | rediger kilde]

Museet inneholder meget interaktive og informative utstillinger. Den er organisert omkring tre hovedtemaer i tre separate etasjer: Den olympiske verden, De Olympiske Leker og Den Olympiske Ånd. Et besøk starter i tredje etasje hvor “The Olympic World” informerer den besøkende om historien til oldtidens olympiske leker og fødslen til de moderne Leker. Høydepunktet omfatter en utstilling av de forskjellige faklene, så vel som en video som dokumenterer viktige øyeblikk i åpningsseremonienes historie.

Andre etasje fokuserer på “The Olympic Games”. Sportsutstyr fra et utvalg sportsgrener er utstilt, og den besøkende blir introdusert til Ungdommens Olympiske Leker og de Paralympiske leker. Mer enn 1 000 videoklipp fra Olympiske Leker, arrangementer og sportsutøvere kan søkes personlig på monitorer i denne del av museet.

Siste del av den permanente utstilling omfatter “Den Olympiske Ånd” hvor den besøkende får anledning til å se og føle en Olympisk landsby og kan teste sin balanse og mentale evner med interaktive øvelser. Olympiske medaljer er også utstilt.

Det renoverte museumet omfatter også midlertidige utstillinger hvor museet regelmessig huser mobile utstillinger.[4]

Olympiaparken[rediger | rediger kilde]

Olympiamuseet er omgitt av en park som inneholder et stort antall kunstverk hvor sport er temaet. Blant de mest notable arbeider i museets permanente samling er verker av den franske skulptør Auguste Rodins The American Athlete og Niki de Saint Phalles Les Footballeurs, den luxenburgske skulptør Lucien Wercolliers hyllest Altius, den colombianske sculptør Fernando Boteros Jeune Fille a la Balle og en skulptur av den sveitsiske skulptør Jean Tinguely som kombinerer en hockeykølle med et bjørnehode og et motorsykkelhjul.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se ogå[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Natalie Leung (13. mars 2008). «Free Olympics Archives Exhibit at Tap Seac Pavilion». Macau Daily Times. Besøkt 21. mars 2008. 
  2. ^ Tom Wright (2. mai 2005). «Literary Heyday Lingers in Lausanne». International Herald Tribune. Besøkt 21. mars 2008. 
  3. ^ a b «Olympic Museum Lausanne». Swiss News. 1. august 2002. Besøkt 21. mars 2008. 
  4. ^ «Remodelled Olympic Museum sports new look». The Local: Switzerland's News in English. 11. desember 2013. 

Ekstere lenkers[rediger | rediger kilde]