Ole Andreas Thulesius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ole Andreas Knutsen Thulesius»)
Ole Andreas Thulesius
Født1708Rediger på Wikidata
Død1798Rediger på Wikidata
BeskjeftigelsePrest Rediger på Wikidata
EktefelleAnna Lange Thulesius

Ole Andreas Knutsen Thulesius (født 1708 i Sør-Trøndelag, død i 1798 i Oslo) var tredjeprest i Vor Frelsers menighet i Oslo fra 1751 til han døde. Daværende Vor Frelsers kirke kalles i dag Oslo domkirke.

Han ble gravlagt på Vår Frelsers gravlund i Oslo.

Familie[rediger | rediger kilde]

Han var gift med Anna Lange Thulesius. Hun var kjent i Oslo som en klok og vakker kvinne, mens ektemannen Ole Andreas var kjent som utiltrekkende og meget hissig. Det fortelles at Annas mor Birgitte von Heidenmarck mistet et brett fullt av tekopper i gulvet da hun fikk høre hvem datteren skulle gifte seg med.

Oldebarnet hans (som var født i 1853) av svigersønnen Ludvig Didrich[klargjør]: hans datters Margrethe Thulesius andre ektemann; skrev blant annet ned følgende om hennes første ekteskap:

med konsumpsjonskasserer og magistrat Matthias Holm: '... Ludvig Bühring var i flere år hemmelig forlovet med Margrethe Thulesius. Men denne ble av sin tyranniske far tvunget til å gifte seg med en gammel bankkasserer Holm og reiste med ham til Bergen endskjønt hun forsøkte å drukne seg. Men etter et års forløp kom hun tilbake til Christiania som enke i 1781. ...' Den tyranniske far var 3.presten i Vor Frelsers menighet, Ole Andreas Thulesius, som har fått et lite pent ettermæle.

Litteratur[rediger | rediger kilde]