Olderskog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olderskog (bak den bueformede veien) sett fra Dolstadåsen. Aspåsen ligger langs Vefsna.

Olderskog er et byområde sør i Mosjøen. Olderskog er for det meste et boligområde, hvor mange av boligene skriver seg fra byens andre industriperiode, da folk i hopetall flyttet til byen for å ta seg arbeide blant annet ved Mosjøen Aluminiumsverk. Nedenfor Olderskog, i åssiden langs Vefsna, ligger området Aspåsen. Bybussen har linje til Olderskog.

Navn[rediger | rediger kilde]

Olderskog sett fra Mosåsen.

Olderskog har sitt navn fra treslaget older. Særlig før var området kjent som Gildevangen,[1] et navn som er på vei ut.

Frem til den 28. februar 1999 var Olderskog eget poststed med nummer og navn 8660 Olderskog.

Samfunn[rediger | rediger kilde]

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Områdets eneste dagligvareforretning ble nedlagt i 2012.[2] Våren 2014 åpnet på ny en dagligvarebutikk i de samme lokalene.

Skole[rediger | rediger kilde]

Olderskog skole er den ene av byens tre grunnskoler. Foruten elever fra de sørlige deler av Mosjøen tar skolen inn elever som bor på landet sør for byen.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Olderskog IL er områdets idrettslag.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

En av byens hovedveier, tidligere Europavei 6 og enda tidligere Riksvei 50, går delvis gjennom og delvis ved siden av Olderskog. Dette er Vefsnvegen, som begynner ved bygrensen i sør, slynger seg mellom Olderskog og Trudvang og fortsetter nedover til Byflata.

Bybussen har linje til Olderskog.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidligere arbeiderbolig. Dette rekkehuset inneholder seks boenheter.

Frem til Den annen verdenskrig var Olderskog en spredt samling av gårdsbruk. Da tyskerne kom i 1940, ble en større militærleir med flere brakker og bygg anlagt der. Etter krigen gikk Mosjøen inn i sin andre industriperiode. Blant annet ble Nord-Norges Salgslag, Mosjøen Veveri og til slutt Mosjøen Aluminiumsverk grunnlagt. Olderskog ble satt av til boligutbygging for å imøtekomme etterspørselen fra tilflyttende arbeidstakere. Mellom 1946 og 1960 steg innbyggertallet i byen fra rundt 2 700 og til rundt 4 700, det vil si med 2 000 personer på fjorten år.

Husene var på alle måter enkle. Det var industrien som var byggherre, og de ønsket å holde kostnadene nede. Mange boliger var derfor i slett stand, og beboere var blant annet plaget med kulde og fukt. Olderskogs nære fortid som arbeiderområde dominerer fortsatt bebyggelsen, som i all hovedsak består av rekkehus og små, enetasjes hus.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gamle bilder, ved Are Andersen (16.09.2009): Mens Olderskog het Gildevangen[død lenke]
  2. ^ Helgeland Arbeiderblad (16.06.2012): Minnestund for kjær butikk