Oldenburger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oldenburger.

Oldenburger er en hesterase som ble utviklet på 1600-tallet i Oldenburg. Avlen av oldenburger deles i to avdelinger; Renavl med blodrenhet på 87,5-100 % oldenburgeravstamning, og foredlingsavl hvor blodrenheten er 25-75 %. Oldenburger har en mankehøyde på 160-170 cm. og er som regel brun eller svart, men alle rene farger er tillatt.

Renavlet oldenburger[rediger | rediger kilde]

Renavlet oldenburger er en stor, kraftig, rasetypisk oldenburger kjøre- og ridehest med et særdeles arbeidsvillig temperament. Velreist hals, smidig og muskuløs overlinje og tørre og føre lemmer. Bevegelsen skal være taktfast og med kraftig aksjon bakfra.

Foredlet oldenburger[rediger | rediger kilde]

Foredlet oldenburger er en ridehest med moderne oldenburgerpreg, som utelukkende er foredlet med XX-fullblods. Den skal ha et særdeles karakterfast og arbeidsvillig temperament, store kroppspartier, velreist hals, smidig og muskuløs overlinje og bakpart og tørre og føre lemmer. Bevegelsen skal være taktfast med ryggsving, frihet i skuldre og albuer, samt fraskubb og bæring bakfra.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Oldenburgeren er en allsidig brukshest. Med sitt arbeidsvillige temperament er den en ypperlig hobbyhest, så vel som konkurransehest. Rasen er særdeles godt egnet til kjøring, og ikke minst dressur hvor den har flere internasjonale plasseringer i både OL og verdensmesterskap. Rasen er også godt egnet til de andre ridegrenene.