Olaf Hammen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olaf Hammen
Født12. des. 1895Rediger på Wikidata
Død4. okt. 1948Rediger på Wikidata (52 år)
BeskjeftigelseSkribent Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Olaf Hammen (født 12. desember 1895, død 4. oktober 1948) var en norsk forfatter. Han var bror til journalisten, lokalhistorikeren og dikteren Klemmet Hammen.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Olaf Hammen vokste opp på Hammen, langt nord i Froland kommune i Aust-Agder, like ved grensen til Åmli kommune. Han kom tidlig ut i arbeidslivet. Først som gjetergutt hos sin onkel, senere som skogsarbeider, gruvearbeider, forsikringsagent, bokselger, kjøpmann m.m.

Faren ble syk og i 1912 måtte familien flytte til Øyestad utenfor Arendal. Her var han i mange år en aktiv deltaker i det sosiale, kulturelle og politiske liv. Han var organisert avholdsmann og hadde alle Godtemplarordenens grader. I 1917 ble han valgt som formann for det nystiftede ”Øyestad Socialdemokratiske Ungdomslag”, og ble siden gjenvalgt som formann gjennom lagets korte, men virksomme levetid.

Diktningen[rediger | rediger kilde]

Midt opp i alt det hverdagslige strevet og foreningsarbeidet lå diktertrangen og ulmet som en sterk glød. Han skrev mye i ungdomstiden, dikt og prosa, og sendte det til avisene i Arendal og utover landet, samt blader som Norsk Ungdomsblad og Folkets Venn. Han debuterte som forfatter som 19-åring i 1914, med romanen Ungdom på Erik Gunleiksons forlag i Risør. Det var et driftig og velkjent forlag i sin tid, som mange unge dikterspirer søkte til.

Åtte bøker på tolv år[rediger | rediger kilde]

Etter debuten tok det fem år før neste bok kom ut, men så kom de som perler på en snor:

  • For fars skyld (1919) Aksel Olsens forlag, Oslo
  • Helene Nesset (1920) P.Omtvedts forlag
  • Ved fjellvann og peis (1921) P.Omtvedts forlag
  • Borghild Heimtun (1921) Johan Magnussens forlag, Bergen
  • Aashild Kongstorp (1922) Erik Liones forlag
  • Ingebjørg Elvestad (1924) P.Omtvedts forlag
  • Kjærlighet og standsforskjell (1926) P.Omtvedts forlag

En rik produksjon når man tar i betraktning at skrivingen ble gjort på fritiden, ved siden av andre yrker. Han fortsatte også å sende dikt og fortellinger til avisene.

Bøkene fikk en stor leserkrets og de fleste av dem ble utsolgt fra forlagene. Romanen ”For fars skyld” ble trykt i nytt opplag i 1925 og kom i 10.000 eksemplarer. Bøkene var typiske bygdefortellinger, som skildrer ungdoms elsk, kjærlighetens fryd og smerte, menneskers kamp og strid for tilværelsen og gamle sagn og historier. Alt innrammet av skjønne, fargerike naturskildringer.

Han gjorde seg også bemerket blant litteraturhistorikere og er tatt med i W.P.Sommerfeldts storverk Norsk forfattere 1881-1920, som utkom i 1954.

Kuben (Arendal) fins det tre arkivbokser med både utgitte og ikke utgitte manuskripter etter ham.

Sykdom og død[rediger | rediger kilde]

Den siste delen av livet sitt levde han syk og tilbaketrukket, preget av svake nerver og depresjon. Men i gode stunder fortsatte han med skrivingen, som fikk mer og mer preg av en personlig kristendomsforkynnelse. Denne fant han varme og vakre uttrykk for i salmer og sanger. Han døde av lungebetennelse 4. oktober 1948 og ble begravd fra Bjorbekk kapell under stor deltakelse tre dager senere. Etter talen ble en av hans salmer sunget, noe av det siste han skrev.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Aas, Vidar (2021): Forfatteren Olaf Hammen (1895-1948). Artikkel i Froland Historielags årsskrift for 2021, s. 7-17.