Hopp til innhold

Okshornan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Okshornan eller Oksen er en fjellrekke ved Ersfjorden i Senja kommune. Det høyeste av fjellene er Store Okshornet som er 559 moh. Fjellene er synlige fra Nasjonal turistveg Senja, og det er bygd et utsiktspunkt ved Tungeneset.[1]

Fjellene Okshornan (venstre), Ramnen og Fjølhaugen sett fra Tungeneset i oktober
Okshornan sett fra Tungeneset
Okshornan - panorama

Noen omtaler fjellene feilaktig som «Djevelens tanngard» men dette har ingen historisk forankring.

Det tredje hornet har ett hull gjennom seg, og sagnet går som følger:

"Kjølvamannen og Storkvænen"

Kjølvamannen er ein topp på Kjølva, og Storkvænen er ein av kvæntoppane sør i Torsken. Torskenkjærringa er ein steinfigur oppe på Kjerringberget, og det tredje oksehornet er ein kvass fjelltopp på Oksen. Gjennom det oksehornet er det eit hol. Næringen vestom oksen heite Trælen.

Om Kjølvamannen fortelles det at han ein gong fria til Torskenkjerringa. Men det same gjorde også Storkvænen, og ho såg mest mon i han, venteleg fordi han var nærast. Men Kjølvamannen ville ikkje gi slepp på kjerringa godvilleg, og så skaut han etter Kvænen med pil og bue. Kom så eit halmstrå i vegen, og pila datt ned på Trælen. Halmstrået var det tredje oksehornet, og holet gjennom fjellet etter pila ser ein tydeleg. Sjølve pila veit ein og av. Det er ein lang og smal stein ytst på Trælen, og han heiter Pila den dag i dag.

Da kommunene Lenvik, Tranøy, Torsken og Berg ble slått sammen til Senja kommune, ble fjellet fra 2019 motiv for kommunevåpenet.

Senja kommunevåpen fra 2019


Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Okshornan». www.goto-norway.no. Arkivert fra originalen 2. mars 2023. Besøkt 19. november 2020. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]