Okarina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Okarinaer fra forskjellige områder og tider.

Okarina (occarina, ockarina, ocarina, okaryna, ocaryna), (chopa choor) er en slags fløyte og hører dermed til treblåserne uansett materialvalg. Den er et klassisk og meget gammelt blåseinstrument som kan spores tilbake til ca. år 30 000 f.Kr. i Sør-Asia.[1]

Oppbygning[rediger | rediger kilde]

Den vanlige typen har fra 6 til 12 fingerhull av varierende størrelser. Tradisjonelt er den laget av keramikk, men det finnes også okarinaer av andre materialer, som tre, glass, metall eller plast. En leirgjøk er en variant av okarinaen der fingerhullene har samme størrelse.

Det finnes forskjellige typer okarinaer. Den mest populære[trenger referanse] kalles «Sweet Potato» (søtpotet). Den er potetformet og har 6-12 hull. Det finnes også videreutviklinger av «Sweet Potato», med to eller tre kammer. Disse kalles doble eller triple etter hvor mange kammer de har. De doble har mellom 12 og 16 hull, mens de triple har mellom 16 og 20 hull. Det finnes også «Pendant», som har vanligvis 4-6 hull, og er formet som en skilpadde. Den tredje heter «Inline», og er som en liten planke, den lages i mange størrelser og har mellom 4 og 8 hull.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]