Okarina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Okarinaer fra forskjellige områder og tider.

Okarina (occarina, ockarina, ocarina, okaryna, ocaryna), (chopa choor) er et klassisk og meget gammelt blåseinstrument som kan spores tilbake til ca. år 30 000 f.Kr. i Sør-Asia.[1]

Oppbygning[rediger | rediger kilde]

Den vanlige typen har fra 6 til 12 fingerhull av varierende størrelser. Tradisjonelt er den laget av kjeramikk, men det finnes også okarinaer av andre materialer, som tre, glass, metall eller plast. En leirgjøk er en variant av okarinaen der fingerhullene har samme størrelse.

Det finnes forskjellige Okarinaer; den mest populære[trenger referanse] heter Sweet Potato (søt potet). Denne har 6-12 hull, og har potetform. Det finnes også videreutviklinger av Sweet Potato som har to eller tre kammer. Disse kalles doble eller triple etter hvor mange kammer de har. De doble har mellom 12 og 16 hull, mens de triple har mellom 16 og 20 hull. Det finnes også Pendant, som har vanligvis 4-6 hull, og er formet som en skilpadde. Den tredje heter Inline, og er som en liten planke, den er i mange størrelser. har 4-8 hull.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ History of the ocarina
  2. ^ Joe Queenan: «How Angelina Jolie's uncle wrote Wild Thing» i The Guardian 28. juni 2007
musikkstubbDenne musikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.