Odvar Korsvold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Odvar Korsvold
Født22. juni 1926Rediger på Wikidata
Død9. juli 2008Rediger på Wikidata (82 år)
BeskjeftigelseFlyger, forretningsdrivende Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Odvar Korsvold (født 22. juni 1926, død 9. juli 2008) var flyver og forretningsmann, mest kjent som stifteren av Norrønafly.

Odvars far var baptistpastor og i sine guttedager ble det en del flytting rundt om i landet på Odvar. Han vokste opp flere steder i Nord-Norge, dels i Drammen. Under okkupasjonen, da Odvar var 17 år måtte han i 1943 flykte til Sverige på grunn av tyskerfiendtlige aktiviteter.

I Sverige arbeidet han først som skogsarbeider, senere i den Norske Legasjonen. Han tok flyverutdannelse i 1946 i Widerøes Flyveselskap, og i 1949 fløy han Finnmarksruten for Widerøe og SAS.

Han stiftet A/S Norrønafly den 1. oktober 1953 som han bygget opp med en-motors fly av ulike slag og det ble etter hvert en broket flåte som holdt til på Fornebu.

Ryggraden i selskapet i denne oppbyggingsfasen var Fotoavdelingen. Den ga gode inntekter helt fra starten og langt opp i 80-årene. Oppdragsgivere var Geografisk oppmåling og Kystkartverket (det nåværende Statens kartverk).

I 1954 flyttet selskapet til «Dumpa» på Fornebu, hvor han kjøpte en hangar og noen gamle trebygninger. Her ble det utført service og reparasjoner vedlikehold av både egne og andres flymaskiner.

1958 anskaffet Norrønafly en Convair 240 og sammen med Erik Myhre Reisebyrå ble Norrønafly det første selskap som kunne sende «Charterturister» til Mallorca – Da de store selskapene oppdaget at dette var et lukrativt marked, innså Odvar at lille Norrønafly ikke hadde økonomiske muskler nok til å overleve i denne kampen. Han valgte å konsentrerte seg om sine andre andre virksomhetsområder som også omfattet import av Piper og Cessna fly,

I 1969 flyttet Korsvold deler av virksomheten til Åstorp Gaard i Rakkestad. Her blir det bygget en hangar anlagt en 800 m lang Flystripe som senere blir utvidet til den nåværende Rakkestad flyplass, Åstorp.

I 2003 var Norrønafly 50 år og Korsvold kunne registrere at flyverkstedet på Rakkestad ble sett på som en betydelig aktør for småflymiljøet i Norge som kunne utføre alle større reparasjoner og vedlikehold av fly.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata