Oddakonsertene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Oddakonsertene ble til høsten 2005 i forbindelse med fire julekonserter i Odda kyrkje. Konserten het Dei små armane, og er utgitt på CD. Året etter kom julekonserten Stille Natt som også ble gitt ut på CD, med tittelen «Stille Natt 2006». Senere ble det mange konserter etter samme konseptet. Tredje serie julekonserter ble arrangert i desember 2007 i Odda, Lofthus, Utne og Røldal. Oddakonsertene har pr 2018 arrangert totalt 60 konserter med over 20.000 tilskuere tilstede. Samtlige konserter har vært utsolgt.

Konsertserien «Samla Kraft» ble arrangert i 2005 og 2006 i Lindehuset, Odda Smelteverk. I 2008 satte dessuten Oddakonsertene opp jubileumsforestillingen Samla Kraft i 100 år for Odda kommune. 550 tilskuere fikk plass i Lindehuset denne kvelden.

André Søfteland som Dr. Albert Petersson og Lene Kokai Flage som Leonie Witt Petersson i musikalen Albert og Leonie.
Etter flommen i Odda i 2014, mottok Jan Åge Stengårdsbakken og Knut Granheim Omsorgsprisen for sin enorme innsats under de dramatiske timen og dagene.

Musikal. I april 2019 satte Oddakonsertene opp en egenkomponert musikal - ALBERT OG LEONIE - i Lindehuset i Odda. Musikalen trakk 2600 tilskuere som fikk se og høre historien om hvordan Odda ble bygget opp som industrisamfunn. Musikalen ble en stor suksess og vil bli satt opp igjen i mai 2020. Regissør er Martine Bakken Lundberg. Komponist og forfatter er Gunn Gravdal Elton. Hovedrollene ble spilt av André Søfteland som Dr. Albert Petersson og Lene Kokai Flage som Leonie Witt Petersson.

Oddakonsertene har gitt ut flere CD-er og DVD.

Et av de mest omfattende prosjektene, var da Oddakonsertene samlet 50 ungdommer fra Odda og Ullensvang og gikk i studio. Etter flere uker i ABC studio i Etne, kom dobbelt-cd-en Krusningar ut i 2013. Et enormt prosjekt var i mål med en fantastisk produksjon, kun med lokale ungdommer mellom 13 og 20 år. CD-en ble fulgt opp med en utsolgt konsert i kinosalen i Odda, og to utsolgte konserter i Kraftkatedralen i Tyssedal.

Krusningar er tilgjengelig på Spotify og Itunes.

I tillegg til konserter, har Oddakonsertene brukt av sitt overskudd til å dele ut musikkstipend.

Noen av de som har mottatt stipend på mellom 4000 og 16.000 kroner hver, er

Tiebreaker

Major Parkinson

Helga Paulsen under julekonserten i 2016
Initiativtager og daglig leder, Gunn Gravdal Elton

Lajla Buer Storli

Ørjan Hartveit

Ruben Aksnes

Rikard Backer-Owe

Vegard Paulsen

Mina Gursli Langesæter

Leif Jone Ølberg

Arnfinn Gursli Langesæter

André Søfteland

Odda Skolekorps

Formålet[rediger | rediger kilde]

Oddakonsertene har som mål å gi unge og gamle en scene. Sammen skal lokale artister i alle aldrer få en profesjonell arena å vise seg frem på. Konsertene har vært en suksess, og det anslås at mer enn 300 lokale amatørartister har fått delta på konsertene. Mange av disse er barn, mange er ungdommer og noen er voksne. Det har også vært viktig for Oddakonsertene og trekke fram jenter. I dag er det stor plass til jenter i musikklivet, men ved oppstarten i 2005 var det få jenter som slapp til.

Det har også vært viktig å trekke frem verdier som raushet, omsorg, optimisme og oppmuntring. I 2008 startet Oddakonsertene utdeling av OMSORGSPRISEN i Odda.

Flere fantastiske mennesker har så langt fått prisen som gis ut i samarbeid med Statkraft.

Blant de som har fått omsorgsprisen er:

Norvall Grytli, Einar Dodlen Paulsen og Thorstein Hauge

Per Terje Moe, Stein-Harald Aksnes og Jan Nyborg

Aud Andersson (Frelsesarmeen)

Birte Solvi, Reidunn Bakketun og Maria Seim

Martha Sandal, Ørjan Vold og Yngve Tveit

Grethe Selsvik og Torill Haugland

Jan Åge Stengårdsbakken og Knut Granheim

Ruth Fosse, Hege Eikeland, Inga Baltaduonyte, Torbjørg Støyva

Nina Bay Reistad

Familien Bergstø Severinsen

Initiativtaker[rediger | rediger kilde]

Gunn Gravdal Elton tok initiativet til Oddakonsertene i 2005 og driver organsiasjonen fremdeles. Det er også Gunn Gravdal Elton som har komponert musikalen som settes opp i 2019.

Elton er journalist og bodde i Oslo/Lillehammer i nesten 19 år før hun kom tilbake til Odda for å ta opp igjen musikken. Det idealistiske målet var å få gi noe tilbake til Odda. Gjøre noe for kommunen hun var vokst opp i.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

geltonmedia.com

https://www.facebook.com/OddaKonsertene/

https://www.facebook.com/Albert-og-Leonie-Opprinnelsen-255084878510773/?modal=admin_todo_tour