Nykredit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nykredit
Nykredit Viborg.jpg
Nykredits avdeling i Viborg i februar 2011.
Org.formAksjeselskap
Etablert1985
HovedkontorKøbenhavn
LandDanmark
Adm. dir. Michael Rasmussen
Antall ansatte3500
Omsetning31 milliarder danske kroner (2019)
Nettstedhttp://www.nykredit.dk

Nykredit er en av Danmarks ledende finanskonsern med bank og realkredit som hovedaktivitetene. I tillegg har Nykredit aktiviteter innen for forsikring, pensjon og eiendomsmeglervirksomhet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fra 1851 og fremover ble det etablert en lang rekke kreditforeninger i Danmark, hvorav 16 etter realkreditreformen i 1970 fusjonerte til henholdsvis Forenede Kreditforeninger og Jyllands Kreditforening i 1972.

Nykredit ble etablert i 1985 ved en fusjon mellom Forenede Kreditforeninger og Jyllands Kreditforening. Ved en endring av realkreditloven i 1989 fikk kreditforeninger mulighet til å omdanne seg til aksjeselskaper, hvilket Nykredit utnyttet ved å plassere aktiviteten ned i et datterselskap, Nykredit Holding a/s og videre til dettes datterselskap Nykredit a/s. Nykredit fortsatte som Foreningen Nykredit.

I 1991 ble det etablert et konsern bestående av forsikringskonsernet Tryg og Nykredit i en holdingkonstruksjon. Det var meningen at Unidanmark også skulle inngå, men dette ble aldri realisert som følge av endrede strategiske mål hos partene, og holdingkonstruksjonen ble oppløst.

I løpet av de neste år utvidet Nykredit forretningsaktivitetene til også å omfatte bank og forsikring. I 2003 kjøpte Nykredit Totalkredit av en rekke lokale og regionale pengeinstitutter. I 2008 kjøpte Nykredit Forstædernes Bank.

Konsernsjefer[rediger | rediger kilde]

Krystallen[rediger | rediger kilde]

Nykredits hovedsete – Krystallen – ligger ved Kalvebod Brygge i København. Bygningen er tegnet av schmidt hammer lassen architects og ble ferdigstilt i 2001.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

danmarkstubbDenne danmarkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.