Novena de Aguinaldos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Novena de Aguinaldos («novene til Julens gaver») er en katolsk adventskikk i Colombia og Ecuador, også kjent i litt annen form i Venezuela og andre land i regionen.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

I løpet av de ni dager fra 16. til 24. desember blir det holdt novene (en form for bønneandakter) i hjem og nabolag som ihukommer de ni måneder frem til Jesu fødsel.

De tekster med bønner og refleksjoner som ligger til grunn for novenen, stammer fra fransiskanerpateren Fernando de Jesus Larrea (født år 1700 i Quito) som etter sin prestevielse i 1725 virket i Ecuador og Colombia. Fray Fernando skrev novenen etter forespørsel fra grunnleggeren av Colegio de La Enseñanza, lærerskolen, i Bogotá, Clemencia Caycedo Jesus Velez. Senere fikk novenen et tillegg av moder Maria Ignacia Acosta.

Moder Maria Ignacia Acosta justerte novenen på 1800-tallet.

Novenen er til ære for jomfru Maria, Den hellige Josef, De vise menn, og for tilbedelsen av Jesusbarnet.[1]

I tilslutning til bønnen følger det gjerne et felles måltid, og det synges villancicos, tradisjonelle julesanger.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Uttrykket Aguinaldo forstås her som «julegave», «Julens gave/r».

I Det kongelige spanske akademis ordbok heter det at ordet er avledet fra aguilando, som igjen er en språklig korrumpsjon av det latinske hoc in anno, altså: i dette år.[2] Men i Diccionario general etimológico de la lengua española av Eduardo de Echegaray heter det at ordet er utledet fra et keltisk ord, eguinand, som skal bety «[nytt]årsgave».[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Virginia Nylander Ebinger (15. september 2012). Aguinaldos: Christmas Customs, Music, and Foods of the Spanish-speaking Countries of the Americas. Sunstone Press. s. 42–. ISBN 978-1-61139-135-0. Besøkt 6. mars 2013. 
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 19. juni 2010. Besøkt 19. juni 2010. . Det kongelig spanske akademis ordok, oppslagsordene aguinaldo og aguilando
  3. ^ Eduardo de Echegaray: Diccionario general etimológico de la lengua española, Madrid 1887, digitale Fassung [1]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Novena Tradicional de Aguinaldos, Panamericana, Bogotá, 5. opplag 1997, ISBN 958-30-0257-7