Norwegian research infrastructure services

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Illustrasjon av organisering av ressurser i NRIS

Norwegian research infrastructure services (NRIS) er et samarbeid mellom fem organisasjoner for å samle kompetanse, ressurser og tjenester relatert til de nasjonale superdatamaskinene. Samarbeidet var inntil august 2021 kjent som Metasenteret.

NRIS består av It-personell fra de fire eldste universitetene Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo, og Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet, samt administrative og støttefunksjoner fra Sigma2. Per 2022 har NRIS nesten 60 personer, fordelt på omtrent 33 fulltidsstillinger.

Konsolidering av infrastruktur kan resultere i kostnads- og effektivitetsfordeler, samtidig som det kan gi en risiko for dårligere kontakt med sluttbrukerne. Grunnprinsippet for det geografiske distribuerte nettverket av kompetanse i NRIS er å sikre at forskere som bruker den nasjonale e-infrastructure har lett og nær tilgang til IT, numeriske og domene-kompetanse, samtidig som de får tilgang til mer kompetanse for å sikre optimal bruk av viktige og kostbare regneressurser.