Hopp til innhold

North Sea Jazz Festival

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ahoy Rotterdam

North Sea Jazz Festival (etablert 1976) er en årlig nederlandsk sommerfestival, kjent som en av jazzens viktigste. Initiativtaker Paul Acket hadde allerede første året samlet ledende skikkelser innen jazzen som Sarah Vaughan, Count Basie, Dizzy Gillespie og Stan Getz til Kongressenteret i Haag.

I 1989 startet Gigs for kids, en arena for svært unge talenter; i 1998 startet det årlige samarbeidet med International Association for Jazz Education (IAJE), der unge utvalgte musikere, ofte under utdanning, har sin mulighet.

I 1990 startet de to ukeslange North Sea Jazz Heat på tre friluftsscener, samt Midsummer Jazz Gala, avholdt i forkant av selve jazzfestivalen. Fra 2000 har en «søsterfestival» vært avholdt i Cape Town. Festivalen hadde avholdt 220 arrangementer for 100 000 tilskuere i 2005. I 2006 ble hovedscenen flyttet til Ahoy i Rotterdam, da senteret i den Haag ble avviklet.

Festivalen har siden 1985 gitt ut Bird Awards, og siden 1998 har den nederlandske musikkindustrien delt ut Edison Jazz Awards under festivalen. I 1990 og 1992 ble festivalen utropt til «verdens beste» av det amerikanske tidsskriftet JazzTimes. den har også mottatt «Fidof Diploma» av International Organization of Festival Organizers.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]