Hopp til innhold

Norske Folkelivsbilleder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forsiden av Norske Folkelivsbilleder av Caspar Scheuren etter Adolph Tidemand, 1854-utgaven.

Norske Folkelivsbilleder var et billedverk av Christian Tønsberg som kom ut i tre forskjellige utgaver i 1854, 1858 og 1861.

Verket viser reproduksjoner av norsk natur og miljøer utført av kjente norske malere. Maleriene ble reprodusert som fargelitografier og trykket i Tyskland.

Norske Folkelivsbilleder hadde tekster på tre forskjellige språk og var slik også rettet mot det europeiske markedet. Plansjeverket målte 53 cm x 40 cm og var ment å skulle ligge fremme på stuebordet.

Første og andre rekke inneholder tolv bilder med tolv tekster, den siste har fire bilder og fire tekster. I første rekke er det i hovedsak Adolph Tidemand som har levert bidene, av andre kunstnere som bidro i verket var Hans Gude, Knud Bergslien og Johan Fredrik Eckersberg. Tekstene var forfattet av Peter Christen Asbjørnsen, Jørgen Moe, Johan Sebastian Welhaven og Ivar Aasen.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Cecilie Boge: Nasjonsbyggar eller sosial klatrar? Chr. Tønsberg og Norske Folkelivsbilleder, hovedoppgave i historie - Universitetet i Bergen, 2001 digital utgave

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata