Hopp til innhold

Norsk Radio Relæ Liga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norsk Radio Relæ Liga
Offisielt navnNorsk Radio Relæ Liga
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer970168400
Stiftet8. august 1928[1]
LandNorge
HovedkontorOslo
MedlemskapInternational Amateur Radio Union
FokusAmatørradio
Nettstedwww.nrrl.no

Norsk Radio Relæ Liga (NRRL) er en norsk interesseorganisasjon for radioamatører.[2] NRRL ble stiftet 8. august 1928[3] og er medlem av Frivillige Organisasjoners Redningsfaglige Forum.

NRRLs har kontor på Nedre Rommen i Oslo og ledes av generalsekretæren Bjørn Myrvold. Kontoret utfører servicefunksjoner for medlemmene og tillitsvalgte.

NRRL driver radiostasjonen LA1C.[2]

Grupper[rediger | rediger kilde]

Foreningen har flere grupper i Norge. De avholder blant annet møter, aktiviteter, Field Day og konkurranser. Flere av gruppene arrangerer radioamatørlisenskurs.

Radioorientering[rediger | rediger kilde]

Radioorientering, også kalt radiopeileorientering (RPO), er en idrett hvor målet er å finne små skjulte radiosendere ute i terrenget ved hjelp av kart, kompass og en radiopeilemottaker. Det er ganske likt vanlig orientering bortsett fra at postene ikke er markert på kartet.

NRRL Sambandstjenesten[rediger | rediger kilde]

Flere grupper deltar i NRRL Sambandstjenesten, som er radioamatørenes organisering av nødsamband i kriser og redning. Den organiserer nødsamband i kriser og redning, med over 40 aktive sambandsgrupper spredt over hele landet.

Amatørradio er brukt over hele verden som nødsamband ved naturkatastrofer og store ulykker når telefon, mobiltelefon og annet samband feiler.

NRRL Vintertest[rediger | rediger kilde]

NRRL Vintertest er en test som gjennomføres med både tale og telegrafi. Testens formål er å samle norske radioamatører til konkurranse, for derved å bedre operatørferdighet og vennskap mellom radioamatørene i Norge. Det gis poeng for hver kontakt man oppnår, og for geografisk spredning mellom kontaktene, kontakter fra flere storruter, gir ekstra poeng.

Testen avholdes andre helgen i mars og er åpen for alle radioamatører som oppholder seg på norsk territorium.

Relestasjoner[rediger | rediger kilde]

Relestasjoner, populært kalt repeatere, er ubemannede radiostasjoner som tar imot radiosignaler på en frekvens og sender disse automatisk ut igjen på en annen. Relestasjonene er gjerne plassert på fjelltopper, høye bygninger eller andre høytliggende steder slik at relestasjonen får en så god rekkevidde som mulig. Mange av NRRLs grupper drifter repeatere.

En relestasjon starter vanligvis videresending når den mottar en ikke hørbar sub-tone på sin lyttefrekvens. Riktig sub-tone må forhåndsprogrammeres i radiosenderen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ data.brreg.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Radioamatørens ABC : lærebok i radioteknikk. Norsk radio relæ liga. 1999. s. 7-8. 
  3. ^ «NORSK RADIO RELÆ LIGA - Virksomhetsopplysninger | Brønnøysundregistrene». data.brreg.no. Besøkt 28. januar 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]