Norje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 56°7′29,597″N 14°40′13,890″Ø Norje er et tettsted i Sölvesborg kommune i Blekinge län i Sverige. I 2005 hadde tettstedet 674 innbyggere. Heavy metal og hardrockfestivalen Sweden Rock Festival har siden 1998 blitt arrangert hver sommer i Norje.

Relasjon til Norge?[rediger | rediger kilde]

Det er med et visst glimt i øyet at nordmenn kjørende på E22 passerer skiltet med Norje tenker at kan ikke svenskefa'n i det minste stave navnet riktig! Fra svensk wikipedia kan man lese at stedsnavnet har ingen relasjon til Norge. Det finnes visstnok dokument tilbake fra 1528 og 1537 med stavelsen Norge, men at dette skulle ha noe med landet Norge å gjøre har ikke blitt bevist. Noe som ikke (pr. dato) nevnes på svensk wikipedia er at så langt tilbake i tiden tilhørte Blekinge Danmark-Norge, altså del av samme rike som dagens Norge. Men det er fortsatt uvisst om det var noen forbindelse mellom Norje og Norge.

På svensk uttales Norje forøvrig med fallende tonefall til forskjell fra Norge, som uttales med sterk uttale av vokalen. Det vil si Nårje og N-Årje, en ikke ubetydelig forskjell!