Norindex

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Norindex var en av Norges første og eldste emnekataloger på Internett. Tjenesten hadde røtter helt tilbake til 1995, men ble drevet under navnet Norindex siden 1997. Norindex var tidligere tilgjengelig i Sverige og Danmark, men disse markedene trakk den seg fra i 2001. Den norske emnekatalogen ble lagt ned 15. januar 2019. Norindex fokuserte hovedsakelig på norske nettsteder og var en del av Norindex Media Norge portalene.

Norindex hadde røtter tilbake i BBS-miljøet tidlig på nittitallet. Gründer av Norindex Media Norge drev på denne tiden BBSen Future Line BBS. Da Internett ble mer utbredt, gikk det raskt nedover med bruk av BBSene i Norge.

I 1995 la Espen Berg grunnen for det man kan kalle forgjengeren til Norindex, den såkalte «Surfeguiden». Det var en enkel side der han hadde samlet de beste norske webressursene. Etterhvert fikk gründeren mange tilbakemeldinger om at guiden var et svært nyttig utgangspunkt til Internett. I 1997 ble BBSen nedlagt og det ble for fullt satset på det nye mediet Internett.

Driftselskapet ble etablert 14. januar 1998 under navnet Future Design Media. I tillegg til portalsatsingen ble det satset på andre tjenester som design, webhotell og utvikling av butikkløsninger for Internett. I år 2000 ble det bestemt at bedriftens hovedsatsing skulle ligge på portaler og emnekataloger, og driftselskapet byttet navn til Norindex Media Norge det samme året.

Norindex var en av de første selskapene til å lansere metasøketeknologi. Teknologien ble brukt i søketjenester som TREFF Search og MP3 Search. På grunn av økt søkelys på opphavsrettigheter trakk selskapet seg fra disse markedene mot slutten av nittitallet.

I mars 2014 ble flere søster-tjenester nedlagt, blant annet Raskstart.no (etablert 2002), Avis24.com (etablert 2007) og no.gl (etablert 2010), samtidlig som de gjenværende tjenestene SisteNytt.com og Norindex fikk en ansiktsløftning.

I dag er det kun nyhetstjenesten SisteNytt.com og verktøykassen MinIP.info som blir drevet videre av selskapet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]