Nordvik (Russland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart med Nordvikbukta markert i rødt
Ruinene av Nordvik

Nordvik (russisk: Нордвик) er en tidligere bosetting i Nordvikbukta i Laptevhavet nord i Russland. Stedet ligger på Urjung Tumus-halvøya ved utløpet av Khatangaelva i Krasnojarsk kraj. På stedet lå det tidligere en gulag.

På Urjung Tumus-halvøya har det blitt funnet fossiler av en plesiosaurus (Plesiosaurus robustus)[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1933 sendte det nyopprettede Glavsevmorput (hovedadministrasjonen for Nordøstpassasjen) dampskipet «Pravda» med en oljeekspedisjon til Nordvik ledet av Nikolaj Urvantsev. Kaptein Belitskij valgte å seile inn Nordvikbukta. Dette var ukjent farvann så de seilte rett inn i bukta uten å sjekke dybden. Derfor gikk de på grunn to ganger.

Det ble, ifølge Urvantsev, ikke funnet noe mye olje i området i de neste årene, bare små oljereserver, det var derimot mye salt der. Det ble opprettet en gulag, hvor tvangsarbeidere kunne forsette og utvinne salt. Fra 1930-årene ble Nordvik en viktig saltkilde for fiskeriene i Nord-Russland.

Gulagen ble i 1940-årene nedlagt da amerikanerne kom til Nordvik siden de var allierte med Sovjetunionen.[trenger referanse] Etter dette ble deporterte sovjeter sendt dit for å holde saltutvinningen i gang til Nordvik ble nedlagt og fraflyttet i 1956.[trenger referanse]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]