Nordstrand Basketball Club

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nordstrand Basketball Club (NBC) ble formelt stiftet 20. april 1968. Klubben har i dag seniorlag i 1. divisjon for kvinner, og i 2. divisjon for menn, i tillegg til en håndfull lag i yngre årsklasser.

Klubben har hjemmebane i gymsalen til Nordseter skole (Oslo), men har også treninger i flere andre haller i byen grunnet plassmangel på skolen.

Dommere[rediger | rediger kilde]

Klubbens første Forbundsdommer var Ole Sorthe. I 2000 fikk klubben sin andre Forbundsdommer, Andreas Lind, som fortsatt er aktiv. I årene etter har klubben hatt flere dommere på øverste nivå, og klubben har for tiden én FIBA-dommer (Per-Kristian Larsen), og fire Forbundsdommere (Mindaugas Brusokas, Andreas Lind, Per Røgeberg og Sigurd Virik).

Historie[rediger | rediger kilde]

I 60-årene var idretten på Nordstrand gymnas organisert gjennom idrettslaget Noril, i skoleåret 65/66 startet de forsiktig opp en basketballgruppe. En av ildsjelene var Einar Engebretsen og i gruppens 2 første leveår var det ikke noe organisert seriespill. Skoleåret 1967/68 deltok Noril i en serie organisert av studentene i Oslo, serien bestod av studentlag og lag fra gymnas i Oslo. Vinteren 1968 deltok lagene til Nordstrand gymnas i Østlandsmesterskapet i basketball for gymnas hvor de fikk kraftig stryk av lagene fra Oslos vestkant, Asker og Bærum. Disse skolene hadde elever som allerede var engasjert i det første basketmiljøet som sakte hadde utviklet seg i årene som var gått siden den spede basketbegynnelsen i Norge. Ullern IF dannet basketballgruppe i 1956 og Bærum Basket ble stiftet i 1963. Nordstrand gymnas hadde i 60- og begynnelsen av 70-årene en meget driftig gymnastikklærer, Arvid Hellesund, som før sin utdannelse på Statens gymnastikkskole hadde stiftet bekjentskap med spillet mens han var i Canada i tjeneste for Marinen. Hellesund ville gi sine ivrigste basketelever muligheten til å revansjere tapene i Østlandsmesterskapet og sammen tok de kontakt med Nordstrand Idrettsforening (NIF). I noen måneder ble det forsøkt å danne en basketballgruppe i NIF og man hadde en slags låneavtale der håndballspillere fra NIF fylte opp lagene når man manglet spillere.

Basketspillerne fant ut at man var best tjent med å stå på egne ben, så de nødvendige papirer ble utfylt og innsendt, Nordstrand Basketball Club (NBC) var et faktum. Stiftelsen er registrert hos Oslo Idrettskrets den 20. april 1968, og gjør NBC til en av byens aller eldste basketballklubber. Klubben rekrutterte spillere fra alle Oslos sydøstre distrikter og vokste raskt opp til ca. 50 medlemmer, fordelt på senior damer og senior herrer. Basketrekruteringen på Nordstrand var i sterk konkurranse med håndballen i NIF, Bækkelaget SK og Oppsal IF som stod meget sterkt i lokalmiljøene med mange landslags- og juniorlandslagsspillere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]