Nobel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Emanuel Nobel overtok ledelsen av Europas største oljeselskap, Branobel, etter sin far Ludvig Nobel
Dette familiebildet fra omkring 1843 viser Robert, Alfred, Ludvig og Emil Nobel

Nobel er en svensk slekt som på 1800-tallet samlet enorme rikdommer gjennom industrivirksomhet i en rekke europeiske land. Slekten er best kjent gjennom industrimannen Alfred Nobel, som oppfant dynamitten, og de fem Nobelprisene han opprettet gjennom sitt testamente. Alfreds bror Ludvig Nobel etablerte Branobel, som ble Europas største oljeselskap med hovedbase i Baku.

Slekten stammer fra herredshøvding i Uppland Petter Nobelius (død 1707), som opprinnelig var fra Östra Nöbbelöv i Skåne. Han skrev seg som student ved Uppsala universitet Petrus Olai Nobelius e Scania. Navnet Nobelius er en latinisering av Nöbbelöw og man kan slutte seg til at hans far het Olof. Det har blitt foreslått at han var sønn av en bonde ved navn Olof Persson i Gislöv. Petter Nobelius' hustru, Vendela Rudbeck, var datter av Olof Rudbeck d.e. og Vendela Lohrman, søsterdatter til Gustaf Lohreman samt sønnedatter til Johannes Rudbeckius og Magdalena Hising.

En av deres døtre, Vendela Christina Nobel, ble mormor till Pehr Henrik Ling. Den eldste sønnen Petter Nobelius (død 1765) ble herredshøvding som sin far. Hans bror Olof Nobelius var rittmester ved Uppsala universitet, og ble far til flere barn, av hvilke den yngste, Immanuel Nobel d.e., var provincialmedicus i Gävle. Han var gift med Brita Catharina Ahlberg, datter til skipper i Gävle Olof Ahlberg og Magdalena Axmar. Deres sønn Immanuel Nobel d.y. var gift med Karolina Andriette Ahlsell. De var foreldre til Alfred Nobel, Ludvig Nobel og Robert Nobel. En datter av Ludvig Nobel beholdt pikenavnet og var farmor til diskrimineringsombud Peter Nobel.

Kjente medlemmer av slekten[rediger | rediger kilde]