Nitzana i Israel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nitzana (hebraisk skrift נִצָּנָה, ניצנה) er en ungdomslandsby og fellesbosetning vest i Negevørkenen i Israel, nær den egyptiske grense. Den er oppkalt etter nærliggende nabateiske byen Nitzana.

Denne bosetningen ble grunnlagt i 1986 av Aryeh Eliav, et tidligere medlem i Knesset. Den tilhører Ramat HaNegev regionale kommune.

Tidlig historie[rediger | rediger kilde]

Det opprinnelige Nitzana ble grunnlagt av nabateerene på 200-talet f.Kr. Det er spor etter en bygning fra det første hundreår f.Kr. med en stor trapp. Denne busetningen var en handelsstasjon på vegen mellom Eilat og Gaza. Tidlig på 100-talet e. Kr. flyttet keiser Hadrian denne handelen fra Eilat til Damaskus. Trass i dette voksrw Nitzana under bysantinsk styre. Sent på 200-tallet ble borgen gjort større med staller for hester og kameler. På 300-tallet ble det bygd en kirke i nordenden av borgen. Denne var tilegnet St. Sergius og Bakkus. På 600-talletble en ny kirke, tilegnet Jomfru Maria, bygd 60 meter sørøst for borgem.

Skatteregisteret for 587-578 e.Kr. viser at byen hadde 1 500 innbyggere, med 116 hus. Dette var da en tid med velstand da ruten fra Gaza til Elat åpnet opp igjen, i tillegg til pilegrimstrafikk til Katarina-klosteret. Et funn med papyrus fra senbysantinsk tid har gitt et detaljert innblikk i hvordsn det var i byen på denne tiden.

Etter at islam tok over området, gikk det gradvis nedover med byen, og på 700-tallet eksisterte den ikke lenger.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Murphy-O'Conner, Jerome (2008) The Holy Land. An Oxford Archaeological Guide (5th edition), Oxford University Press. ISBN 978 0 19 923666 4. Pages 430-432.