Nikita Bitsjurin

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Nikita Bitsjurin
Бичурин архимандрит.jpg
FødtНикита Яковлевич Бичурин
29. august 1777[1]
Tipnery
Død11. mai 1853[1] (75 år)
St. Petersburg
Gravlagt Lazarev Cemetery
Utdannet ved Kazan Theological Academy
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Oppdagelsesreisende, historiker, misjonær, sinolog[2], geograf, prest
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet
Medlem av Vitenskapsakademiet i St. Petersburg
Utmerkelser Demidov-prisen (1838)

Bitsjurins kart over Lhasa.
Bitjurins grav i St. Petersburg

Nikita Jakovlevitsj Bitsjurin (Никита Яковлевич Бичурин) (født 29. august 1777, død 11. mai 1853), bedre kjent under sitt munkenavn Iakinf (Иакинф), Iakinf Bitsjurin, var en russisk sinolog.

Han kom fra en tsjuvasjisk prestefamilie og studerte ved det russisk-ortodokse presteseminaret i Kazan. I 1802 ble han tonsurert og så sendt til Beijing i Kina. Der tilbragte han de neste 14 år av sitt liv. Han interesserte seg sterkt for Kinas historie og kinesisk språk. Denne interessen var så altoppslukende at den religiøse iver kom i annen rekke.[trenger referanse]

Han ble til slutt ble anklaget for religiøs slapphet, fratatt sin abbedrang og fengslet i Valamoklosteret i Ladoga. Der oversatte han mane gamle kinesiske dokumenter som tidligere hadde vært ukjente for europeerne. Hans forfatterskap innen kinesisk og mongolsk historie ble etterhvert meget omfattende, og det gikk også inn på områdenes geografi, landbruk, religion og statistikk.

I 1837 åpnet han den første språkskole for kinesisk i Den russiske rike. Hans bidrag til kinaforskningen var grunn til at han ble opptatt som medlem av de russiske, prøyssiske og franske vitenskapsakademier.

Referanser[edit | edit source]

  1. ^ a b Q23930845, uspesifisert kalender
  2. ^ Q23930845

Eksterne lenker[edit | edit source]