Nihali

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nihali, også kjent som nahali og feilaktig som kalto, er et isolert språk som blir talt i det vestlige, sentrale India, i Madhya Pradesh og Maharashtra av rundt 2000 mennesker (i henhold til 1991) i en etnisk befolkning på rundt 5000 mennesker.[1] Nihalis stammeområde er rett sør for elven Tapti rundt landsbyen Tembi i distriktet Nimar i delstaten Madhya Pradesh.[2]

Språket har et stort antall ord som er lånt fra nabospråkene hvor rundt 60-70 prosent er tatt fra korkuspråket (25 prosent av ordforrådet og det meste av dets morfologi), fra dravidiske språk og fra marathispråket, men store deler av kjernen i dets ordforråd kan ikke bli knyttet til disse eller andre språk, slikt som ord for tall og grunnleggende ord for «blod» og «egg».

Forskeren Franciscus Kuiper var den første til å foreslå at språket kan ha vært ubeslektet med noe annet indisk språk, med et grunnleggende ordforråd som ikke var avledet fra korku eller dravidiske språk, men var en levning fra en tidligere befolkning i India. Imidlertid utelukket han ikke at det kunne være et munda-språk som korku. Nihalierne har levd lenge i en symbiotisk, men sosialt underlegent forhold til korkufolke, og er tospråklig i korku, men hvor nihali er ofte snakket for å forhindre at korfufolk skal skjønne hva de sier. Kuiper har foreslått at forskjellene kan også være argot (betegnelse på slang og språkbruk som kjennetegner en (ofte kriminell) subkultur).[2] Forskeren Norman Zide har beskrevet situasjonen på denne måten:

«Nihalis lån er langt mer omfattende enn i slike tekstbokeksempler av store ervervelser fra utsiden som med albansk. Det synes mer sammenlignbart i dette tilfelle til en del mer «nedbrutte» dialekter til sigøynere, slik som det er snakket USA og i Vest-Europa. Den nyere historie til nuhaliene inkluderer en massakre organisert av en av herskerne i området tidlig på 1800-tallet, dette åpenbart som svar på deres økende destruktive plyndringstokt. Siden da, har gruppen - fortynnet i størrelse - fungert hovedsakelig som overfallsmenn og tyver, med tradisjonelle medarbeidere utenfor som tok seg av de stjålne sakene. Gruppen har lenge vært tospråklige, og bruker nihali som mer eller mindre et hemmelig språk som ikke normalt blir avslørt for utenforstående. Tidlige undersøkelser for å lære språket ble åpenbart bevist avvist eller forledet.» [3]

Nihalifolket lever tilsvarende som kaltofolket, dette, kombinert det faktum at kaltospråket ofte har blitt kalt for nihali, har ført til forvekslingen av de to språkene i litteraturen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nihali, Ethnologue (16. utg., 2009)
  2. ^ a b Kuiper, Franciscus Bernardus Jacobus (1962): «Nahali: a comparative study» (via Google Books), del 25, utgave 5 av Mededeelingen der Koninklijke Nederlandsche Akademie van Wetenschappen, Afd. Letterkunde (N.V. Noord-Hollandsche Uitg. Mij.)
  3. ^ Zide, Norman: «Munda and non-Munda Austroasiatic languages» i: Current Trends in Linguistics 5: Linguistics in South Asia, s 438. Oversatt av Wikipedia for anledningen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]