Nicolas Faret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nicolas Faret
Født11. april 1600
Bourg-en-Bresse
Død8. september 1646 (46 år)
Paris
Beskjeftigelse Politiker, oversetter, lyriker
Nasjonalitet Frankrike
Medlem av Académie française (1634–)

Nicolas Faret (født ca. 1596 i Bourg-en-Bresse i Frankrike. død 8. september 1646 i Paris) var en fransk politiker og forfatter.

Nicolas Faret var sønn av en skomaker. Antagelig takket være en formuende gudfar kunne han studere vet et av jesuittenes kollehier i Paris og vendte deretter tilbake til Bourg, der han virket som advokat. Til Paris dro han så tilbake både for å fortsette i dette yrke og for å begynne som forfatter.

Hans politiske karriere brakte i tjeneste som sekretær for Henri de Lorraine, greven av Harcourt, en marinesekretær, en sekretær for italiaarmeen og kongelig råd og sekretær.

Faret fikk kontakt med Claude Favre de Vaugelas og Marc-Antoine Girard de Saint-Amant og besøkte også litteratkretsen rundt Valentin Conrart. Slik kom han med tidlig etter opprettelsen som medlem Académie française.

Han skrev både dikt og prosa (som noen historieverker som oversettelsen av Breviarium ab urbe condita av Eutropius, 1621). Noe virkning fikk hans sosialpedagogiske traktat l’Honnête homme ou l’Art de plaire à la cour (1630), et av tallrike savoir-vivre-verkene som ble skrevet på 1600-tallry, og som skulle opplyse om hvordan din omgang skulle pleies iadelsfoffene.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]