Nicolai Peters

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nicolai Peters
Født10. juni 1766[1][2]Rediger på Wikidata
Friedrichstadt[3]
Død10. jan. 1825[1][2]Rediger på Wikidata (58 år)
Flensburg[3]
BeskjeftigelseKunstmaler, skribent Rediger på Wikidata
NasjonalitetDanmark

Nicolai Hermannssohn Peters (født 10. juni 1766 i Frederiksstad i det danske hertugdømmet Slesvig, død 10. januar 1825 i Flensborg) var en dansk dyremaler.

Peters far var Hermann Peters, som ved siden av sitt håndverk som maler og lakkerer også malte stilleben av døde fjerkre eller fisk. Mens broren Jacob Peters ble landskapsmaler, fulgte Nicolai i samme retning som faren. Han malte fugler, pattedyr, fisk, blomster og insekter i vannfarve og gouache. Hans gjengivelser av dyr og planter var meget presise, han kom derfor til å illustrere flere vitenskapelige verk.

Han ble i samtiden berømt for blikkbokser med virkelighetstro, malte pengeseder på lokkene. Han var også kjent som skuespiller og dikter, med bidrag til tidsskrifter og med selvstendige verk. I 1805 skrev han et hyllesdikt til Christian VII med tittelen: Empfindungen vom Sklavenjoche entlastete Menschen.

I 1791 giftet han seg i København med Juliane Marie Lind, og utstilte flere ganger i samme by. Statens Museum for Kunst eier En Hønsegård. Allegori på tålsomheden av Peters. I 1810 flyttet han til Flensborg, hvor han døde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b RKDartists, oppført som Nikolaj Peters, RKD kunstner-ID 465960, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Kunstindeks Danmark, Kunstindeks Danmark kunstner ID 604, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b www.kulturarv.dk[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]