Niccolò Ardinghelli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Niccolò Ardinghelli
Født17. mars 1503Rediger på Wikidata
Firenze[1]
Død22. aug. 1547Rediger på Wikidata (44 år)
Roma[2]
BeskjeftigelseKatolsk prest Rediger på Wikidata
Embete
FarPietro Ardinghelli
NasjonalitetDen florentinske republikk

Niccolò Ardinghelli (født 17. mars 1503 i Firenze i Den florentinske republikk, død 22. august 1547 i Roma) var en av Den katolske kirkes kardinaler, som innehadde en rekke embeder i den romerske kurie.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn, utdannelse, tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Niccolò Ardinghelli kom fra en florentinsk adelsslekt.[3] Som ung mann studerte han latin, gammelgresk, juss.[3] poesi og italiensk litteratur.

Sannsynligvis bidro den omstendighet at hans far Pietro hadde vært sekretær til pave Leo X til at Niccolò Ardinghelli fikk en lett inngang og rask karriere i den romerske kurie. Han ble apostolisk protonotar i 1523. Raskt fikk han også kanonikater i Pisa og i Firenze. Sine juridiske studier begynte han ved universitetet i Pisa, vekslet imidlertid i 1524 over til universitetet i Padova etter invitasjon fra kardinal Pietro Bembo; der avsluttet han studiene, og forble der til 1526.

Det er mindre avklart hvor han var de påfølgende årene, men i 1536 ble han i Roma opptatt som sekretær i medarbeiderstaben rundt kardinal Alessandro Farnese. I juni 1540 ble han sekretær for pave Paul III og var også datar, først sammen med Girolamo Capodiferro, og fra 1542 alene.

Han ble utsendt som nuntius til kong Frans I av Frankrike for å oppmuntre til fredsforhandlinger med keiser Karl V og søke kongens støtte for et økumenisk konsil.[3] Han ledsaget dessuten kardinal Farnese, som var pavelig legat både til Frankrike og til Spania.[3]

Biskop, kardinal[rediger | rediger kilde]

Ardinghelli, som fra 1541 til 1547 var biskop av Fossombrone, ble av Paul III elevert til kardinal den 19. desember 1544. I januar tilviste paven ham Sant'Apollinare som tittelkirke.

I 1545 ble han prefekt for den apostoliske signatura.[3] Han fratrådte som biskop av Fossombrone den 16. mars 1547.[3]

Han døde i Palazzo Baldassini i Roma den 23. august 1547.[3] og ble begravet i Santa Maria sopra Minerva.[3]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Mario Rosa: «Ardinghelli, Niccolò». In Alberto M. Ghisalberti (utg.): Dizionario Biografico degli Italiani (DBI). Bind 4: Arconati–Bacaredda. Istituto della Enciclopedia Italiana, Roma 1962.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 15. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c d e f g h Entry from Biographical Dictionary of the Cardinals of the Holy Roman Church

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]