Newfoundland og Labradors flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Provinsen Newfoundland og Labradors flagg
Flagg for viseguvernøren av Newfoundland og Labrador

Newfoundland og Labradors flagg er i fargene hvitt, blått, rødt og gult. Det er i utformingen et av de mest moderne av de kanadiske provinsflaggene. Flagget ble innført av provinsforsamlingen 28. mai 1980.

Flaggets hvite farge symboliserer sø og is, den blå fargen symboliserer havet, rødt står for menneskelig innsats og gult for tiltro til framtiden. De to trianglene i flaggets frie ende står for henholdsvis fastlandsdelen av provinsen, Labrador, og for øya Newfoundland. Den rødkantede gule pilen viser til framtidstro. De hvite delene i som skiller de blå feltene danner en trefork. Dette skal representere betydningen fiskeriene og havet har for provinsen.

Før det nåværende provinsflagget ble vedtatt benyttet Newfoundland Union Jack som sitt flagg. Det ble vedtatt innført ved lovgivning i 1931. Fra 1904 til 1931 fantes det en uoffisiell red ensign for Newfoundland. Dette hadde et særlig merke på hvit skive i flaggets frie ende. Merket viste handelens gud, Merkur, som presenterer en knelende fisker som holder fram sin fangst for Britannia, personifikasjonen av Storbritannia. Videre inneholdt merket innskriften «Terra Nova», provinsen Newfoundlands navn på latin, og mottoet «Haec Tibi Dona Fero», som betyr «jeg bringer deg disse gaver».

Viseguvernørens flagg[rediger | rediger kilde]

Kronens representant i provinsen, viseguvernøren, fører et blått flagg med kronet provinsvåpen innsatt i en krans av gule lønneblader. Viseguvernørens flagg ble innført 31. januar 1987.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]