Hopp til innhold

Nettverkstilsluttet datalager

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Datanettverk med NAS

Nettverkstilsluttet datalager, eller NAS, (fra engelsk Network-attached Storage) er betegnelsen på filtjenere som er enkle å forvalte. De brukes for å stille lagringskapasitet til rådighet for klientene i et datanettverk, typisk et lokalnett (LAN, hjemmenettverk).

En NAS blir ofte brukt for enkelt å kunne ta sikkerhetskopier av viktige filer som bilder, regnskap og arbeid. Ut over dette har en NAS en rekke bruksområder, blant annet deling av filer, streaming av mediafiler som bilder, musikk og film, deling av skriver og fjerntilgang til filer. Sammen med routeren blir en NAS selve hjertet i hjemmenettverket.

Selv om flere brukere har tilgang til filene på en NAS, er det enkelt å sette opp egne private områder hvor bare én har tilgang. Da blir en NAS liksom en ekstern harddisk, som ikke er koblet til datamaskinen. I stedet for er den koblet til routeren. Sammen med egenskapene beskrevet i avsnittene nedenfor, gir en NAS en helt ny måte å bruke hjemmenettverket på.[1]

Sikkerhetskopi av filer og data[rediger | rediger kilde]

En Netgear NAS fra 2011

I en datamaskin ligger alle filene lagret på et platelager eller annen lagringsenhet. Mange vil oppleve det som trist om viktig arbeid, et skoleprosjekt eller bilder fra de siste årene skulle forsvinne over natten. Dersom lagringsenheten i datamaskinen skulle få en funksjonsfeil, kan dette skje på bare noen få sekunder, uten at det er mulig å ta en sikkerhetskopi. Det er derfor det er viktig å gjøre dette fortløpende. De fleste har hørt dette rådet mange ganger, men det er lett å glemme. Med en NAS koblet til nettverket er det mulig å sette opp automatisk sikkerhetskopiering, slik at utvalgte mapper på datamaskinen alltid har en ekstra kopi lagret på nettverket.

På en rekke NAS-modeller er det plass til to eller flere lagringsenheter.Man kan velge at alle skal jobbe sammen som en stor enhet, eller at en enhet automatisk skal ta en sikkerhetskopi av den andre. Dette kommer godt med om den ene enheten i NASen skulle feile. Da er filene trygt lagret på den siste enheten.

Deling av skriver[rediger | rediger kilde]

Mange har en skriver med en USB-tilkobling hjemme. Det er enkelt og greit å koble den til forskjellige datamaskiner, fordi alle datamaskiner har en USB-port. Men det finnes en enda enklere måte. Ved å koble skriveren til en NAS, kan alle brukere på nettverket bruke skriveren samtidig. Det betyr at bildeutskrifter fra en PC, dokumenter fra en annen og skolearbeid fra en tredje maskin kan skrives ut på rekke og rad, uten at noe må kobles om.

Fjerntilgang[rediger | rediger kilde]

Om en PowerPoint-presentasjon, bilder som skulle vise frem eller MP3-spilleren er glemt, er det slik at de fleste NASer støtter fjerntilgang til filene. Det betyr at en bruker kan koble seg opp til NASen og få tilgang til alle filene via internett.

Streaming av mediafiler[rediger | rediger kilde]

En NAS åpner for avspilling av mediafiler som bilder, video og musikk. I tillegg til at alle får tilgang til de samme filene samtidig, kan mediaspillere som Nvidia Shield TV pro, Apple TV og WD TV Live spille av musikk og film direkte på en TV, uten bruk av en datamaskin.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Levine, Ron (1. april 1998): NAS Advantages: A VARs View, InfoStor.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]